Faillissement Mithra: wat ging er mis en wat kunnen beleggers hieruit leren?

Bezoek aan Mithra Pharmaceuticals in Flemalle | Foto: Getty Images

De moederholding van het omgevallen Luikse farmabedrijf Mithra is failliet verklaard. De aandeelhouders van Mithra blijven met lege handen achter. “Het is belangrijk te investeren in bedrijven die minstens één tot twee jaar aan financiële reserves hebben”, waarschuwt Danny Reweghs van Trends Beleggen.

Mithra nv, de moedermaatschappij van het farmabedrijf dat gespecialiseerd is in gezondheidsproducten voor vrouwen, is maandag door de ondernemingsrechtbank in Luik failliet verklaard. Hierdoor gaan negentien banen verloren, weet Belga. Tegelijk worden twee divisies, Estetra en Neuralis, verkocht aan het Hongaarse farmabedrijf Gedeon Richter, wat zo’n vijftig banen in Luik redt.

De farmaspeler had ook een beursnotering, maar door de financiële turbulentie was het aandeel al geruime tijd geschorst. In een persbericht van de voormalige grote biotechbelofte luidt het nu dat er geen geld meer overblijft voor de aandeelhouders.

‘Zwakke onderhandelingspositie’

Mithra had veelbelovende producten in de pijplijn, maar slechts één product, de anticonceptiepil Estelle, bereikte de markt, en de verkoopresultaten daarvan waren teleurstellend. “Het is essentieel voor een bedrijf om minstens één tot twee jaar aan financiële reserves te hebben om onvoorziene omstandigheden te kunnen opvangen”, merkt biotechexpert Danny Reweghs op. De Luikse farmabelofte heeft te maken gehad met tegenslagen in klinische trajecten en goedkeuringen, wat uiteindelijk heeft bijgedragen aan zijn faillissement.

In het begin was er nochtans veel enthousiasme rond Mithra, dat zelfs door voormalig topman François Fornieri werd aangeduid als het ‘Bayer van de toekomst’. Wat liep er precies allemaal mis?

DANNY REWEGHS. “In het begin was er inderdaad veel enthousiasme rond Mithra, vooral vanwege twee medicijnen met blockbusterpotentieel. Maar ze bereikten de grote Amerikaanse spelers niet. Uiteindelijk werd Estelle in de Verenigde Staten op de markt gebracht zonder voorafbetaling, wat de financiële problemen startte. Daarnaast slaagden ze er niet in een lucratieve Amerikaanse deal voor Donesta, een geneesmiddel tegen opvliegers in de menopauze, te realiseren. Hoewel ze wel deals sloten in andere markten, bleef de Amerikaanse markt, de meest lucratieve, onbenut. Dat leidde tot aanzienlijke financiële verliezen. Bovendien heeft Mithra te lang gewacht met het vinden van een oplossing voor zijn productiefaciliteit in Flémalle, wat bijdroeg aan de hoge kosten en lage inkomsten.”

Kan de medicijnfabriek in Flémalle zomaar worden overgenomen door een ander biotechbedrijf?

REWEGHS. “Dat hangt af van de behoefte en de logistieke ligging van dat bedrijf. Zelfs als de verkoop doorgaat voor de deadline van 30 juni, zal dat niets betekenen voor de aandeelhouders. Mogelijk krijgen enkele schuldeisers nog wat geld, maar voor de aandeelhouders brengt het geen waarde meer.”

Hoe zit het met de verkoop van de divisie voor complexe therapeutica, Novalon?

REWEGHS. “Alles moet tegen 30 juni verkocht zijn, anders moet de rechtbank zich opnieuw uitspreken. Gezien de zwakke onderhandelingspositie van Mithra, kunnen we er niet veel van verwachten. Zelfs als een verkoop wordt gerealiseerd, zal het weinig opleveren.”

Bij een faillissement gaat eventueel overgebleven geld eerst naar andere schuldeisers, zoals de overheid en banken

Danny Reweghs (Trends Beleggen)

Wat zijn alarmsignalen voor beleggers in de biotechsector?

REWEGHS: “Het risico is hoger bij biotechbedrijven omdat het jaren duurt om een medicijn op de markt te brengen. Dat vereist langdurige klinische studies, die steeds strenger worden door autoriteiten zoals de FDA en de EMA. Regelmatig geld ophalen bij investeerders is essentieel. Een alarmsignaal is als een bedrijf minder dan één jaar financiering heeft. Ook de marktomstandigheden spelen een rol. De jongste twee jaar is het moeilijker geworden voor biotechbedrijven om kapitaal aan te trekken, vooral door de stijgende rente en het grotere risico. In geval van faillissement verliezen aandeelhouders meestal hun investering omdat ze geen preferente schuldeisers zijn.”

Wat gebeurt er met aandeelhouders als een biotechbedrijf failliet gaat in België?

REWEGHS. “In het algemeen betekent dat helaas meestal dat de investering verloren gaat. Aandeelhouders zijn geen preferente schuldeisers. Bij een faillissement gaat eventueel overgebleven geld eerst naar andere schuldeisers, zoals de overheid en banken. Dat is meestal zeer ongunstig voor de aandeelhouder.”

Wat kunnen particuliere beleggers leren van het faillissement van Mithra?

REWEGHS. “Beleggers moeten altijd letten op de financiële positie van een bedrijf. Het is belangrijk te investeren in bedrijven die minstens één tot twee jaar aan financiële reserves hebben. Daarnaast moeten ze rekening houden met de lange ontwikkelingscycli en de strenge eisen van autoriteiten zoals de FDA en de EMA.”

Bekijk ook de toelichting van Danny Reweghs in de studio van Kanaal Z:

In mei 2018 bereikte Mithra een beurswaarde van meer dan 1 miljard euro, waarmee het aanzienlijke verwachtingen wekte als aanjager van de Waalse economie. De onderneming werd vaak vergeleken met Omega Pharma, het succesbedrijf van Marc Coucke, en oprichter François Fornieri werd in datzelfde licht gezien. Ondanks dat Coucke zijn aandelen in Mithra aanzienlijk heeft verminderd, blijft hij volgens recente verslagen nog steeds aandeelhouder. Zowel Coucke, Fornieri, als het Waalse investeringsfonds Noshaq en de Amerikaanse firma Armistice Capital verliezen door het faillissement hun geïnvesteerde kapitaal.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content