Face/Off

John Travolta en Nicolas Cage portretteren het ambigue van goed en kwaad in John Woo’s weergaloos knappe actiethriller “Face/Off”.

De verpletterende actiechoreografieën uit het ingenieuze ” Face/Off” ademen de lyrische inspiratie uit van hun maker : de uit Hongkong afkomstige regisseur John Woo. Midden de jaren tachtig brak Woo internationaal door met ” A Better Tomorrow“. Na zijn stijl en thematiek geperfectioneerd te hebben in films als ” Bullet in the Head“, ” The Killer” en ” Hard Boiled“, werd Woo door Hollywood aangetrokken om daar te debuteren met het door de studio gehermonteerde Jean-Claude Van Damme-vehikel ” Hard Target“. Even leek het of John Woo in Hollywood-karakterloosheid zou verzinken met het middelmatige ” Broken Arrow“, maar met “Face/Off” mocht hij zijn esthetische fantasieën vrij uitleven.

Het resultaat is verbluffend. Het oorspronkelijke scenario situeert het geraffineerde verhaal van een (via plastische chirurgie) letterlijke identiteitsverwisseling in de verre toekomst. Woo vond in deze omwisseling van de personages zijn vertrouwde thematiek over de eeuwige strijd tussen goed en kwaad terug. Hij verplaatste evenwel de plot naar de jaren negentig en beende de psychologie van de freelance terrorist Castor Troy (rol van Nicolas Cage) en de FBI-agent Sean Archer (vertolkt door John Travolta) uit tot geloofwaardige en emotioneel gedreven personages.

Goed en kwaad werden in zijn Hongkong-periode steeds gepersonifieerd door twee mannen die eerst tegenover elkaar stonden, maar op het einde als één man de heroïsche strijd aanbonden met de vijand. In “Face/Off” houdt de ambiguïteit van de held een echte persoonsverwisseling in. Op het moment dat Archer in de huid kruipt van Troy en omgekeerd, neemt de thematiek van de tegengestelde ‘dubbelganger’ een hallucinante proportie aan. Dit wordt treffend geïllustreerd in de scène waarin Troy/Archer en Archer/Troy rug aan rug tegen een spiegel staan, zich omdraaien en hun eigen spiegelbeeld aan flarden knallen met de bedoeling elkaars evenbeeld uit te schakelen.

Hoe vergezocht de intrige ook mag klinken, “Face/Off” komt op geen enkel moment ongeloofwaardig over. Travolta en Cage zijn schitterend en bijzonder overtuigend in hun dubbelrol. Ze geven tevens een menselijke toets aan de spectaculaire en inventieve shoot-outs. Woo’s buitengewoon stijlvolle actieregie wordt al een decennium lang op een leeghoofdige manier gekopieerd in Hollywood. Ere wie ere toekomt. John Woo is dé hedendaagse meester van het genre. Vergeet dus ” Die Hard” of ” The Rock“, en ga kijken naar the real thing !

Piet Goethals

Face/Off Schitterende actietriller.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content