Fabbrick maakt huizen van T-shirts
De Franse start-up Fabbrick ontwikkelt sinds 2018 bakstenen van textielafval. De Franse architecte en onderneemster Clarisse Merlet vertrok voor haar zakenidee van een dubbele vaststelling. Elk jaar worden miljoenen tonnen textiel weggegooid, en de bouwsector heeft nog nooit zoveel CO2 uitgestoten, volgens een recent rapport van de VN.
Fabbrick, het bedrijf van Merlet, recupereert oude T-shirts, jeans en ander textielafval. Dat materiaal wordt gemalen en vervolgens met een ecologische lijm tot een baksteen geperst. Op dit moment concentreert Fabbrick zich op het maken van decoratieve gevelstenen – zo’n 50.000 tot nu toe. Ondertussen werkt de Parijse start-up voort aan een baksteen die ook echt in de bouwsector kan worden gebruikt in steunmuren.
De jongste jaren stapelen de ecologische initiatieven in de bouw zich op. Denk aan plantaardig beton, bijvoorbeeld gemaakt van hennep, of biologisch beton dat gemaakt is van een combinatie van het schild van Amerikaanse rivierkreeften en Japanse duizendknoop, of glas gemaakt van mosselschelpen. Er zijn dus alternatieven met een lagere ecologische impact op komst in de bouw, maar het zal nog even duren voor ze ook op de bouwwerven opduiken. Dat komt onder meer omdat de bouwsector zijn mensen moet opleiden om die materialen te gebruiken, en omdat de komst van de nieuwe materialen de manier waarop nu wordt gebouwd zal veranderen. Bovendien zal het wellicht nog een tijd duren voor zowel ondernemers en particulieren vertrouwen hebben in de nieuwe materialen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier