‘Export is onze levenslijn’

WIE

Sonja Willems (59)

WORDT

Voorzitter van de raad van bestuur van Flanders Investment & Trade (FIT)

WAS

Sinds 1987 is Sonja Willems aan de slag bij Janssen (Johnson & Johnson), waar ze topkaderfuncties bekleedde in binnen- en buitenland. In 2012 werd ze managing director. Die functie blijft ze naast het voorzitterschap van FIT uitvoeren.

WIL

“Vlaanderen is de meest open economie in de wereld”, zegt Sonja Willems. “Export en buitenlandse investeringen zijn onze levenslijnen. Ze zorgen ervoor dat de bedrijven groeien en dus ook voor meer banen en meer welvaart kunnen zorgen. We spelen mee aan de wereldtop, maar dat betekent niet dat we op onze lauweren kunnen rusten. Inzetten op de internationale vermarkting van de Vlaamse innovatie en technologie is meer dan ooit cruciaal. We hebben de wereld heel wat te bieden. Maar ik zie ook een belangrijke uitdaging: als we in de spits willen blijven, moeten we snel investeren in digitalisering en datawetenschappen. We kunnen ons economische en innoverende potentieel alleen verzilveren als we inzetten op sterke digitale kennis en infrastructuur. Dat was al zo, maar covid-19 dwingt ons tot snellere actie.”

“Uit ervaring weet ik hoe uniek de kennis en het talent van de Vlaming en de Vlaamse bedrijven en instellingen zijn”, gaat Willems verder. “De wereld moet die kwaliteiten ook kennen. We kunnen niet zonder een sterke reputatie resultaten boeken en ik zal me met overtuiging inzetten om die nog te versterken. Een sterke reputatie van een innovatief Vlaanderen in het buitenland is de hefboom voor meer contracten voor Vlaamse bedrijven, meer investeringen, meer interesse van buitenlandse partners voor een samenwerking met Vlaamse bedrijven, clusters en kennisinstellingen.”

VRIJE TIJD

Wandelen en fietsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content