Evergrande is Chinees Lehman-moment

© Getty Images

De Chinese centrale bank heeft vele miljarden in het financiële systeem gepompt om een acuut liquiditeitstekort te voorkomen. De Chinese banken kregen te horen dat de vastgoedmogol Evergrande de rente op zijn obligaties niet kan betalen. De rente op risicovolle obligaties schoot daardoor naar crisishoogtes, en maakt dat vooral vastgoedontwikkelaars het lastig hebben om krediet te krijgen.

Evergrande zou voor omgerekend meer dan 250 miljard euro schulden hebben uitstaan bij leveranciers, financiers en beleggers. Dat Evergrande zijn verplichtingen niet kan nakomen, veroorzaakt problemen bij onderaannemers, die nu het geld niet hebben om hun werknemers en hun leveranciers te betalen. Honderden boze beleggers en klanten die vooruitbetaalden voor hun woning, demonstreerden aan het hoofdkantoor in Shenzen.

“China kan niet anders dan ingrijpen, om sociale onrust te voorkomen. Te veel Chinezen wachten op de oplevering van hun woning”, zegt Frank Vranken, strateeg van Edmond de Rothschild. Het aandeel Evergrande is al meer dan 90 procent kwijt van wat het op zijn piek waard was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content