EVENTJES BIJTANKEN

België blijft bierland nummer één. Dat begrijpt ook het Nederlandse Duotank, producent van biertanks voor groot debiet. De productie verschuift naar het Limburgse Overpelt.

Federaal minister van Tewerkstelling Miet Smet (CVP) mag weer een aantal banen op de naar haar genoemde lijst bijschrijven. Daarvoor zorgt het kersverse Overpeltse bedrijf bvba Duotank België. Ook al creëert de onderneming zeven nieuwe arbeidsplaatsen, en vóór het jaar 2000 nog eens dertien. Maar met Duotank wordt de functie van biersjouwer tot Smet-baan gedegradeerd. Het bedrijf maakt immers tanks voor tijdelijke of vaste opslag van bier. “Wij maken roestvrije, stalen biertanks van hoofdzakelijk 500 tot 1000 liter,” situeert bedrijfsleider Clement Didden de activiteit. “Voortaan moet er niet meer gesjouwd worden met tien vaten van 50 liter, die elk 60 kilogram wegen. Bovendien is het lastige parkeren in smalle straatjes voor de brouwer voorbij.”

Niet alleen de distributie wordt ingrijpend veranderd door de biertanks. Ook het debiet verschuift. De referenties van Duotank spreken boekdelen. Eurodisney bij Parijs kreeg 22 vaste tanks. In de kelders van Center Parcs op de Lommelse Vossemeren, huizen achttien vaste tanks. Ook de gekende nachtclub Baja Beach Club in Barcelona tapt uit de tanks.

Duotank werd opgericht in Nederland in 1985 – oprichter is de Nederlander Jan Ummels -, de klanten zijn uitsluitend brouwerijen. De spits werd afgebeten door het Hollandse Dommelsch, vandaag een dochter van Interbrew. Snel volgden in eigen land Bavaria, of Grollsch. In Spanje is er San Miguel. Nog andere landen zijn Noorwegen, Polen, Rusland, Tsjechië. Japan krijgt speciale vaatjes van 200 liter, die in het café worden geplaatst. Nederland is goed voor een derde van de omzet, het buitenland (dus België inbegrepen) maakt 70%.

Maar de zaken gaan voor Duotank overal goed. Het bedrijf kampt met uitbreidingspijnen in de oorspronkelijke vestiging in Valkenswaard. Daarom werd begin dit jaar een vestiging in Overpelt opgestart. “De grond was beschikbaar, en bovendien goedkoper dan in Nederland.” Duotank België kreeg daarbovenop subsidies: hoeveel wil Clement Didden niet kwijt. Het bedrijf, dat in zijn geheel 60 werknemers telt, is overigens zeer karig met cijfers. In 1998 zal de Belgische vestiging 400 biertanks produceren. “Vandaag maakt Overpelt de tanks, Valkenswaard alle toebehoren. Op termijn wordt de hele productie naar Overpelt overgeheveld. Valkenswaard kiest voor een uitdovingsbeleid.”

Een productie die alleen geconcentreerd is op tanks voor de biermarkt maakt Duotank echter kwetsbaar. Daarom boort het bedrijf ook andere (voedings)segmenten aan. Het vanuit die optiek grotendeels vernieuwde management gaat vanaf begin 1999 aan de slag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content