Europese boekenwurm

Rudy Vanschoonbeek

WIE

Rudy Vanschoonbeek (58)

WAS

Dertig jaar lang uitgever bij verschillende groepen tot hij tien jaar geleden in Antwerpen met zijn eigen uitgeverij Vrijdag begon. Vrijdag geeft werk aan negen mensen en brengt op jaarbasis zo’n veertig titels uit.

WORDT

De voorzitter van de Federatie van Europese Uitgevers (FEP). Het is de eerste maal in vijftig jaar dat een Belg die stoel bezet. De FEP vertegenwoordigt 29 nationale verenigingen van uitgevers in Europa van boeken, tijdschriften en educatieve inhoud in alle formaten, samen goed voor een jaaromzet van 24 miljard euro.

WIL

“We staan voor uitdagende tijden, nu over de richtlijn over het auteursrecht in het Europese Parlement wordt gestemd. Dat zal voor auteurs van over heel Europa het recht verzekeren op een billijke vergoeding voor het gepresteerde werk. De verlaging van de btw-tarieven voor boeken is een andere grote uitdaging waarvoor ik hoop dat er in 2019 een doorbraak komt. Een tarief van 6 procent in alle landen van Europa is de ambitie.

“Als voorzitter wordt van mij verwacht dat ik de promotie van boeken help te stimuleren. De tiende editie van de European Union Prize for Literature komt eraan. Maar we maken ook werk van een memorandum (het Manifest van Berlijn) dat de uitgeverssector zal voorleggen aan het nieuwe Europese Parlement in de aanloop naar de verkiezingen. De FEP moet er ook over waken dat kleinere maar kwalitatieve titels in meer landen verspreid geraken. Finaal blijft het zaak op te komen voor het recht op vrije meningsuiting. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het nog altijd niet. Het is een eeuwige strijd. Kijk maar naar wat er gebeurt in Turkije, maar soms ook nog binnen de Europese grenzen, zoals onlangs in Zweden.

“Dankzij mijn collega’s van de raad van bestuur en ons bekwaam personeel op de hoofdzetel in Brussel zullen wij de uitgeverssector blijven presenteren als een unieke en belangrijke sector die moet worden gestimuleerd.”

VRIJE TIJD

Theater, fietsen, lezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content