Redactie Trends

Europees verbod op automatische loonindexering?

Frankrijk en Duitsland overleggen over een beter economisch beleid in de eurozone. Een van de punten die ter discussie ligt, is een verbod op de automatische indexering van de lonen.

De Britse kwaliteitskrant Financial Times brengt deze ochtend verslag uit van besprekingen tussen Frankrijk en Duitsland om tot een betere vorm van een ‘economische regering’ in de eurozone te komen. De achtergrond van deze besprekingen is uiteraard het groeiende besef dat alleen significante stappen in de richting van een politieke unie een almaar uitdijende crisis van de monetaire unie en de euro kunnen voorkomen. Meer nog, zonder politieke unie is de euro zoals we die vandaag kennen, ten dode opgeschreven.

De FT meldt op basis van ‘hooggeplaatste bronnen in Berlijn’ dat het beleidsdocument waar Duitsers en Fransen discreet aan werken als werktitel kreeg ‘Pact voor het concurrentievermogen’. De Duitsers willen absoluut strakke, cijfermatige regels over de omvang van de overheidsschuld, een algemene verhoging van de pensioenleeftijd in de eurozone en wederzijdse erkenning van diploma’s.

Punten die ter discussie liggen maar waar nog geen overeenkomst over is, aldus de FT, zijn de harmonisering van de belastingen en een verbod op de automatische indexering van de lonen. Dit laatste is uiteraard van uitzonderlijk belang voor België. Samen met Portugal zijn wij het enige land in de eurozone met een automatische loonindexering.

In de jongste onderhandelingen over een interprofessioneel akkoord stond de loonindexering ook al ter discussie. Uiteindelijk bleef ze intact, wat ons de komende twee jaar een verder verlies aan internationaal concurrentievermogen zal ‘opleveren’ (gegeven, onder meer, de beduidend hogere Belgische inflatie binnen de eurozone). Levert Europa eens te meer aan onze beleidslui het schaamdoekje om aan de publieke opinie een onaangename maar noodzakelijke maatregel te verkopen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content