‘Europa is meer dan Nestlé en Volkswagen alleen’
Ondanks het moeilijke jaarbegin blijven Europese aandelen aantrekkelijk gewaardeerd, vinden de beheerders van de gespecialiseerde beleggingsfondsen.
Fondsen die beleggen in Europese aandelen hebben teleurstellend gepresteerd in de eerste jaarhelft. In de categorie groeibedrijven met een grote kapitalisatie, die in de eerste zes maanden het sterkst is gestegen, haalden de meeste producten niet eens een rendement van 5 procent. Toch blijven de beheerders ervan overtuigd dat Europese aandelen de volgende kwartalen betere tijden tegemoet gaan.
“In de Angelsaksische wereld blijven de meningen over Europa verdeeld”, zegt Tim Stevenson, directeur pan-Europese aandelen bij Janus Henderson Investors en de beheerder van het fonds Janus Henderson Horizon Pan European Equity Fund. “Maar dat komt vooral door het gebrek aan kennis over de kansen die de regio te bieden heeft. Europa is veel meer dan Nestlé en Volkswagen alleen.”
Hij wijst er ook op dat de eurozone een diepe crisis heeft doorgemaakt, die tot grote veranderingen heeft geleid in landen zoals Spanje, Portugal en Ierland. “Ze plukken de vruchten van hun zware inspanningen”, weet Stevenson. Vanwege de brexit denkt hij dat het wellicht verstandig is Britse aandelen voorlopig te mijden. “Wij blijven Britse aandelen sterk onderwegen.”
Europese kampioenen
Een bedrijf dat Tim Stevenson kan bekoren, is de vermogensbeheerder Amundi, omdat de vergrijzing van de bevolking veel particulieren ertoe aanzet meer geld opzij te zetten voor na hun pensionering. “Bovendien heeft Europa veel hightechbedrijven van wereldniveau, zoals Amadeus, de grootste leverancier van IT-oplossingen aan de wereldwijde toerisme- en reissector. En heel wat bedrijven over de hele wereld maken al decennialang gebruik van de software van SAP.”
Stevenson vindt ook dat Angelsaksische analisten soms te kritisch zijn over de lagere rentabiliteit van de bedrijven in Europa. “Europese bedrijven verkiezen vaak te investeren in langetermijnprojecten in plaats van dividenden uit te keren aan hun aandeelhouders. Ook al zijn de volumes van de aandeleninkopen de afgelopen dertig jaar gestegen, toch leveren die lang niet de grootste bijdrage tot de groei van de winst per aandeel.”
Handelsconflicten
Tom Stubbe Olsen, de beheerder van het fonds Nordea European Value Fund, wijst erop dat beleggers rekening moeten houden met drie belangrijke factoren voordat ze beleggen in Europese aandelen. Ten eerste meent hij dat Amerikaanse heffingen op ingevoerde auto’s een slecht signaal zouden zijn, vooral voor de Duitse economie. “Door zo’n maatregel kan de hele Europese economie worden getroffen, met een stijging van de inflatie en de rente op middellange termijn tot gevolg.”
“Nog nooit heeft een handelsoorlog de rijkdom van de landen die eraan meedoen, doen toenemen”, weet Olsen. Om hun vermogen te vrijwaren is het volgens hem raadzaam dat beleggers investeren in bedrijven met sterke merken en die hun marges kunnen beschermen door hun prijzen te verhogen.
Centrale bank
Ten tweede verwacht Olsen dat de normalisering van het Europese monetaire beleid goed nieuws is voor de Europese financiële markten. “Die moet het mogelijk maken de slechte kapitaalallocatie door de kwantitatieve versoepeling van de ECB te corrigeren. Het vooruitzicht van een solidere economische groei moet de koersen ondersteunen.” Hij vreest wel dat die normalisatie vertraging kan oplopen door de ontwikkelingen in Italië.
Olsen wijst er ook op dat de resultaten van het tweede kwartaal goed zijn onthaald, waardoor de politieke ontwikkelingen in Zuid-Europa een beetje naar de achtergrond zijn gegaan. “Na een moeilijk eerste kwartaal, door de sterke impact van de wisselkoersen, is de impact van die ontwikkelingen een beetje afgezwakt. Vandaag zijn er indicaties van een verbeterende investeringscyclus, onder meer in Frankrijk.
Comgest is een zekere waarde
Onder de weinige Europese aandelenfondsen die erin zijn geslaagd een rendement van meer dan 10 procent te halen in het eerste halfjaar, zitten drie fondsen van de Parijse beheerder Comgest: Comgest Growth Europe (grote kapitalisaties), Comgest Growth Europe Opportunities (grote en middelgrote kapitalisaties) en Comgest Growth Europe Smaller Companies (middelgrote kapitalisaties).
De beheerders hanteren een geconcentreerde beleggingsstrategie, met meestal slechts een dertigtal aandelen in elk fonds en een beperkte rotatie van de posities. De teams – vaak drie fondsbeheerders – kiezen de posities in onderling overleg.
Comgest Growth Europe, dat meer dan 2,5 miljard euro beheert, focust op bedrijven zoals Amadeus, Essilor, Coloplast, Heineken, SAP, Novo Nordisk en Lindt. Volgens beheerder Arnaud Cosserat “hebben de spanningen tussen de Verenigde Staten, Europa en China onzekerheid veroorzaakt en het vertrouwen van consumenten en bedrijfsleiders geschaad”. Hij onderstreept wel dat het vooruitzicht van een winstgroei van meer dan 10 procent voor 2018 bevestigd lijkt te worden.
Comgest Growth Europe Opportunities is flexibeler in zijn keuzes. Meer dan de helft van de 650 miljoen euro aan activa is belegd in middelgrote kapitalisaties, met bedrijven zoals Wirecard, ASML, Lonza, Fresenius, Sartorius Stedim Biotech en Christian Hansen. “Wirecard heeft onze prestaties de afgelopen weken sterk ondersteund, na de aankondiging van een omzet- en nettowinststijging van meer dan 40 procent in het eerste halfjaar”, legt beheerder Frank Weis uit.
Comgest Growth Europe Smaller Companies is het kleinste van de drie fondsen, met 320 miljoen euro aan beheerde activa. Het product is sinds begin dit jaar met meer dan 21 procent gestegen. De portefeuille is sterk geconcentreerd en beschikt over 28 posities, met aandelen zoals SimCorp, Sartorius Stedim Biotech, Stratec Biomedical, Just Eat, Straumann Holding en Halma. De meeste van die bedrijven zijn actief in de technologie- en de gezondheidszorgsector. “Onze prestatie werd ondersteund door Sartorius, waarvan het management de winstvooruitzichten voor het lopende boekjaar heeft opgetrokken”, onderstreept beheerder Eva Fornadi.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier