Eurogroep laat Dijsselbloem met rust na ‘drank en vrouwen’-uitspraak
De plooien tussen vooral de Zuid-Europese landen en Jeroen Dijsselbloem lijken gladgestreken.
Ik kan niet mijn hele leven geld uitgeven aan drank en vrouwen om dan bij u mijn hand op te houden. Dat principe geldt op persoonlijk, lokaal, nationaal en evenzeer op Europees vlak’, zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem een tijdje geleden in Frankfurter Allgemeine Zeitung. Toen een bron van heisa, maar nu zijn alle plooien volgens Dijsselbloem gladgestreken. Tijdens een informeel beraad op Malta hebben de ministers van Financiën van de eurolanden Dijsselbloems uitleg aanvaard.
Dat is opvallend, want meteen na de controversiële uitspraak van Dijsselbloem eisten verschillende Zuid-Europese landen zijn ontslag en waren ook zijn collega’s bijzonder streng voor hem. Vrijdagochtend voor het beraad stelde de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos nog dat Dijsselbloem ‘iets uit te leggen’ had. Bovendien kwam Dijsselbloem deze week ook nog eens onder vuur te liggen in het Europees Parlement omdat hij omwille van agendaproblemen zijn kat had gestuurd naar een debat over Griekenland. De Nederlander heeft intussen beloofd dat hij op 27 april naar het Europees Parlement afzakt om alsnog het debat aan te gaan.
‘Ik heb de ministers gezegd dat ik betreur dat mijn woordkeuze mensen van streek heeft gemaakt en beledigd. Dat was de bedoeling niet. Maar ik heb ook gezegd dat dat ik hard geloof in het onderliggende punt dat ik wou maken’, zo lichtte Dijsselbloem toe. ‘Nadien nam geen enkele minister het woord dus ik ga ervan uit dat ze mijn verklaring verwelkomden. Niemand vroeg mijn ontslag. Ik had erover gehoord in de pers, maar dat kwam niet terug in de vergadering.’
Dijsselbloem heeft tot januari een mandaat als voorzitter van de eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden. Het zou echter kunnen dat hij sneller plaats moet maken indien er voor januari een Nederlandse regering wordt gevormd waarin hij geen minister meer is. Zijn sociaaldemocratische partij verloor de recente verkiezingen en maakt geen deel uit van het overleg over de vorming een nieuwe coalitie.