EURO-DISCO

Discotheek-inrichter Intera heeft Hasselt als uitvalsbasis, maar heel Europa als werkterrein.

Gilbert Comhair (42j.) kan referenties uit diverse hoeken van Europa voorleggen. Escape in Amsterdam, Roofgarden in Bergen (Noorwegen) of Casino in Veulle-les-Roses (Frankrijk) : allemaal discotheken waarvan de binneninrichting ontsproten is aan de creativiteit van bvba Intera, het Hasseltse ontwerpbureau van Comhair. Dichter bij huis tekende Intera ook de High Street in Hoogstraten en de Real in Tongeren. Maar die disco’s zijn in de Belgische activiteiten van het bedrijf eerder uitzonderingen. Hier bij ons wordt Comhair vooral gevraagd om cafés en brasserieën in te richten, zoals bijvoorbeeld de Hans Christian Andersen-taverne in Antwerpen.

Let wel : Intera beperkt zich met twee man in dienst tot het ontwerpen van de binnenhuisplannen en het opstellen van de uitvoeringsdossiers. Voor de aankleding zelf doet Gilbert Comhair telkens een beroep op een van zijn vaste “uitvoerders”, alle drie Limburgs : IO Building uit Zonhoven, 3D Interieurs uit Hasselt of Guy Weygers, eveneens uit Hasselt.

Binnenhuisarchitect Gilbert Comhair deed aanvankelijk ervaring op als ontwerper bij Vetelec uit Tremelo-Paal, een bedrijf dat met 125 personeelsleden veruit de grootste discotheken-bouwer uit West-Europa was. Maar de zaken gingen bergaf, in november ’82 volgde het faillissement. Comhair besloot zijn kennis te verzilveren door met een eigen bedrijfje die markt te betreden. De beginjaren waren uiteraard niet makkelijk : projecten die worden opgestart, brengen niet meteen geld binnen tussen idee en uitvoering van een discotheek-interieur liggen makkelijk drie jaar. Maar vandaag haalt hij om en bij de 8 miljoen frank aan honoraria per jaar, waarvan ongeveer de helft voor buitenlandse opdrachten. De jaarrekening toont 3,8 miljoen bruto-exploitatiemarge, investeringen ten belope van een klein half miljoen, en een licht negatief resultaat van 90.000 frank voor boekjaar 1994. De schulden worden fors teruggedrongen, het balanstotaal is 8,6 miljoen, het eigen vermogen bedraagt ongeveer 20 %.

Comhair wijst erop dat zijn cijfers van jaar tot jaar sterk kunnen schommelen omdat de projecten doorgaans over meer dan een jaar lopen. Momenteel zit er in de Vlaamse markt wel een aarzeling. “Alcoholcontroles, verplichte sluitingsuren, milieuwetten… Een Vlaams discotheekuitbater denkt wel drie keer na vooraleer hij investeert,” zegt Gilbert Comhair. Daarom kijkt hij met des te grotere verwachtingen uit naar de internationale discotheek-beurs in het Italiaanse Rimini en een grote horeca-beurs in Amsterdam, waar voor hem de mooiste contracten te rapen vallen. Comhair : “Een doorsnee-inrichting van een discotheek kost om en bij 50.000 frank per m², zodat het kostenplaatje al gauw op 50 à 60 miljoen frank uitkomt. Dat is niet voor iedereen weggelegd.”

GILBERT COMHAIR (INTERA) De markt oogt mooier buiten Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content