Euro blijft verzwakken

De afgelopen week werd alweer gedomineerd door bankschandalen. De ene instelling na de andere wordt veroordeeld en de boetes blijven alsmaar toenemen. Ter voorbereiding van de stresstests die de Europese Centrale Bank binnenkort samen met de Europese bankautoriteit zal verrichten, probeert Deutsche Bank in allerijl haar rekeningen op te fleuren. Ze wil haar basiskapitaal met 8 miljard euro (EUR) vergroten, geld dat ze in Qatar wil ophalen (het moet inderdaad worden gefinancierd met echt geld, niet met papiergeld dat centrale banken aan de lopende band uitbrengen).

Weinig aantrekkelijk

Maar dat zal niet volstaan. De Duitse bank bracht vorige week voor meer dan 5 miljard dollar (USD) aan allerhande obligaties in verschillende munten uit. Enkele eeuwigdurende waren van de partij, meestal achtergesteld. De toekomstperspectieven van de bank zijn intussen flink versomberd. De weerslag van de Oekraïense crisis is daaraan niet vreemd. Duitsland is een van de belangrijkste handelspartners van Rusland en de Duitse banken fungeerden graag als financiële bemiddelaar.

Maar nu sancties worden getroffen, ziet de toestand er weinig aantrekkelijk uit voor die Duitse banken, waarvan Deutsche Bank de belangrijkste is. Als het kapitaalverkeer tussen Duitsland en Rusland belemmerd wordt of, erger, stilgelegd, of als de voornaamste Russische bedrijven onder de sancties vallen, dan riskeren de Duitse banken aardig wat geldproblemen te ondervinden.

Vandaag al buigen hun juridische afdelingen zich over de gevolgen van het stilvallen van het kapitaalverkeer op alle mogelijke dekkingsproducten (afgeleide producten, natuurlijk) die tussen Russische bedrijven of instellingen en de westerse investeerders afgesloten waren. Naar schatting is daarmee meer dan 200 miljard USD gemoeid. Dat zou een flinke aderlating teweegbrengen de dag dat geen financiële transacties met Rusland meer worden toegelaten.

Herstel van Russische obligaties

Deze problematiek, zuiver bancair, blijkt echter geen invloed te hebben op de uitstaande Russische obligaties. Die herwonnen flink wat terrein en dit in alle munten. Ook het Oekraïens papier verstevigde fors, met koerswinsten die vaak 6 % overstegen. Gemikt wordt op de verkiezing van een prowesterse president. De beterschap kan echter van heel korte duur zijn als de verkozen president de toetreding tot de NAVO zou vragen, iets wat Rusland onmogelijk kan dulden.

De euro (EUR) moest wat terrein prijsgeven aan de vooravond van de Europese verkiezingen. Iedereen vraagt zich af hoe groot de vooruitgang van de eurosceptici zal zijn. Halen ze een blokkeringsminderheid, dan zit de Unie, zoals ze er nu uitziet en geleid wordt, in de penarie. De EUR zal daarvan het eerste slachtoffer worden. Maar zijn val zal de deviezenoorlog aanvuren. Zeker tegenover de dollar (USD), nu gebleken is dat het hele verhaal over schaliegaswinning kletspraat was. De Energy Administration Information heeft zopas een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat de reserves aan schaliegas 96 % kleiner zijn dan verwacht.

Euro op verlies

De EUR verloor 0,5 % tegenover de USD de afgelopen week en 0,7 % tegenover het pond (GBP). De grondstoffenmunten presteerden goed. Ze wonnen overal terrein, uitgezonderd de Australische dollar (AUD) die 1 % achteruitboerde. De Russische roebel (RUB) was de koploper, met een winst van 2,6 %. De obligaties uitgedrukt in RUB wonnen ook allemaal terrein, zonder enige uitzondering.

Er vinden opnieuw heel wat verschuivingen plaats op de kapitaalmarkt. Institutionele beleggers vervingen hun risicodragend papier door hetgeen zij voor betrouwbaarder aanzagen. Met als effect dat de meeste renteschalen verstrakten. De langetermijnrente steeg dubbel zo snel als de kortetermijnrente zakte. Het algemeen beeld op de markt was dan ook tweevoudig: in de gevestigde munten overtroefden de dalend gerichte effecten ruimschoots de andere, terwijl precies het tegenovergestelde beeld bij de grondstoffenmunten merkbaar was. De koersschommelingen liepen soms hoog op, met winsten boven 5 %.

Veel activiteit

Op de primaire markt zijn de banken druk in de weer om zo snel mogelijk kapitaal te vergaren. De Europese Investeringsbank (AAA, supranationaal) bracht alweer een hele hoop aanvullende schijven uit. Dankzij de gunstige rentebeweging bleven hun voorwaarden aantrekkelijk. De nieuwe schijf in Turkse lira (TRY) kan worden benut om wisselverliezen goed te maken. Dat is niet mogelijk met die andere schijf in Zuid-Afrikaanse rand (ZAR), die boven pari wordt aangeboden, hoewel de voorwaarden volkomen correct zijn.

Van de nieuwe schijven in Braziliaanse real (BRL) deugt alleen die van KfW (AAA, met Duitse staatsgarantie). Die van de EIB, die ongeveer even lang loopt, is te duur. Haar rendement staat 1 % onder de marktrente. Daarom het alternatief: Nordic Investment Bank (AAA, supranationaal, alt. 1) dat de voorkeur behoudt als de kosten en het prijsverschil lager uitvallen dan 1,9 %.

In EUR wil de Belgische bevak Warehouse De Pauw (zonder rating) 75 miljoen plaatsen op zeven jaar. Het stuk biedt 1,8 % meer dan het marktgemiddelde, wat niet bepaald gul is. De kleinschaligheid van de uitgifte zal ook haar verhandelbaarheid niet in de hand werken. U kunt beter voor de Russische Gaz Capital opteren, die veel beter zal presteren. Dat stuk blijft koopwaardig, zolang de kosten en het prijsverschil lager uitkomen dan 2,5 %.

Poste Vita (zonder rating) is de levensverzekeringsafdeling van de Italiaanse post. Haar lening brengt 2,12 % meer op dan het marktgemiddelde en wisselt nu al boven pari van eigenaar op de grijze markt. Rabobank (AA-) in Noorse kroon is een uitstekend stuk als muntdiversificatie voor grote portefeuilles. Volkswagen (A-) in TRY is technisch correct. We verkiezen echter obligaties in TRY die onder pari noteren. De munt is te onstabiel en er moet voor een wisselbuffer gezorgd worden. Ter vergelijking: het meerrendement tegenover de EUR van die VW biedt een buffer van 15,6 %, terwijl die van de EIB 24,7 % bedraagt.

OP DE PRIMAIRE MARKT ZIJN DE BANKEN DRUK IN DE WEER OM ZO SNEL MOGELIJK KAPITAAL TE VERGAREN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content