ETHISCH CIJFERAAR

Enkele weken geleden kozen de leden van het Financial Executives Institute of Belgium ( FEIB), de beroepsvereniging van financiële directeurs in België en Luxemburg, een nieuwe voorzitter : Patrick d’Hose.

De 41-jarige Patrick d’Hose, sinds 1995 corporate controller bij Solvay, behaalde diploma’s in de handels-, financiële-, consulaire- en arbeidswetenschappen. In 1979 startte hij zijn professionele loopbaan bij Sobemap. Hij bestudeerde er de technologiebehoeften van de kleine industriële ondernemingen in Brussel. In 1981 werd d’Hose marketing manager bij Reader’s Digest, maar toen de geruchtenmolen over een herstructurering van de uitgeverij op volle toeren begon te draaien, besloot hij niets aan het toeval over te laten. Hij bood zich aan bij Solvay, en kon er in 1985 aan de slag als verantwoordelijke voor het kredietbeleid bij de nationale groepsdirectie voor de Benelux.

“Ik moest erover waken dat de klanten op de vervaldag betaalden,” zo herinnert hij zich. “Een complexe functie, want naast het opstellen van kredietvoorstellen, moest ik ook zorgen voor de implementatie van maatregelen bij niet-betaling, voor advies aan kmo’s en sluitende waarborgdossiers.” De opdracht was extra moeilijk omdat Patrick d’Hose op dat ogenblik over geen enkele ervaring in deze materie beschikte. Dat was ook zijn eerste motivatie om lid te worden van de Belgische Kredietvereniging, gespecialiseerd in kredietmanagement. Naar eigen zeggen kreeg hij daar “een versnelde opleiding in het kredietmanagement van de industriële sector.”

Patrick d’Hose leerde inderdaad snel. Zeer snel zelfs, want in 1988 al werd hij tegelijk voorzitter van de vereniging en verantwoordelijke voor de boekhouding en de inning bij Solvay. Nadat hij had bijgedragen tot de installatie van de financiële directie van de Solvay-groep, werd Patrick d’Hose in 1992 overgeplaatst naar de centrale financiële directie. Hier kreeg hij tijdens de reorganisatie van de dienst in 1995 de leiding over het departement corporate controlling. “Nu ben ik verantwoordelijk voor de rapportering van de filialen, het opvolgen van de investeringen, de organisatie van het uitbetalingsschema van de dividenden… kortom, voor de financiële en fiscale optimalisatie,” zo legt hij uit.

Al deze vaardigheden hebben de weg naar het voorzitterschap van het FEIB voor hem geopend. Het voornaamste doel van deze vereniging is haar leden, een 150-tal, de mogelijkheid bieden de financiële strategie van hun onderneming te optimaliseren. “Wij schatten het aantal potentiële leden van onze organisatie op 3000 tot 5000 ondernemingen. Maar tot op heden is onze vereniging veel te bescheiden tewerkgegaan,” zo betreurt d’Hose. De ambitie is dan ook duidelijk : “We moeten synergieën creëren met andere verenigingen en onze visibiliteit verhogen door vormingsprogramma’s en debatten aan te bieden.”

De nadruk zal daarbij vooral op de ethiek liggen. Voor Patrick d’Hose bestaat er immers niet de minste twijfel over dat ethiek de norm bij uitstek wordt in het derde millennium, zowel inzake financiën als voor alle andere sectoren.

PATRICK D’HOSE (FEIB) De nieuwe voorzitter wil de visibiliteit van de beroepsvereniging van financiële directeurs drastisch verhogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content