Ervaring met herstructureringen
Met Leo Steenbergen (49) haalt Telenet een man met relaties binnen. De nieuwe directeur Financiën is veel minder bekend dan zijn echtgenote, vice-gouverneur van de Nationale BankMarcia De Wachter.
Oud-medewerkers omschrijven econoom Leo Steenbergen ( Ufsia) als “een financiële man, met een oog voor de bottom line”, wiens Amerikaanse no-nonsensestijl Callahan Associates (de controlerende aandeelhouder van Telenet) wellicht zal aanspreken. Zeventien jaar Hewlett-Packard laten hun sporen na.
In zijn vorige baan, als chief executive officer (CEO) van e-businessbedrijf IP Globalnet, moest hij voor de investeerders de meubelen redden. Steenbergen overtuigde de aandeelhouders om nog eens 10,7 miljoen euro bij te pompen. Vorige week raakte de essentie van zijn herstructureringsplan bekend: volgens De Standaard gaat IP Globalnet zijn kernactiviteiten rond callcenter Teleserv onderbrengen in een nieuw, schuldenvrij bedrijf. De rest wordt vereffend.
Ingewijden fluisteren dat het de Gimv was die Leo Steenbergen via executive searcher Marc van der Erve bij IP Globalnet aan boord bracht. Maar ook voordien al had de “goedgemutste”, “rustgevende” man, die houdt van zeilen, de nodige relaties met het Vlaamse kapitaal.
In januari 1997 ging hij aan de slag als voorzitter van het directiecomité van De Eik Beheer bv, de Nederlandse subholding waarin de familie van ex- VEV-voorzitter Piet Van Waeyenberge haar belangen in de zuiveltrading groepeerde. Hij bleef er maar een jaar, in een moeilijke periode. Topman Raf Decaluwé van Bekaert trok hem begin 1998 aan als executive vice-president Finance & Administration. De Azië-crisis dreef Bekaert terug naar de kern. In plaats van de entrepreneurs van informaticafiliaal Delaware Computing te stimuleren, moest Steenbergen de verkoop helpen organiseren. De projectactiviteit ging toen naar Arthur Andersen; de infrastructuur in december 2000 naar Hewlett-Packard. Steenbergen was toen al enkele weken weg. Naar verluidt boterde het niet tussen hem en de nieuwe bestuursvoorzitter Paul baron Buysse.
Bij Telenet begint Leo Steenbergen op een moment dat de resterende miljarden voor het kabel-tv-netwerk van de gemengde intercommunales moeten worden betaald. Hij volgt Vince Tallent op, een Callahan-boy die inviel na het ontslag van Clement Costers vorig jaar. Het ordewoord in Mechelen is nu om de cash drain te stoppen. De verrassende prijsverhogingen, vorige week, zijn een begin.
Bruno Leijnse
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier