Ernie Els slaat tegenstanders in de prak

Ernie Els pakt in China zijn 51ste overwinning. En wát een overwinning!

Twee weken geleden won de Zuid-Afrikaan Ernie Els in Sjanghai de BMW Open. Daarmee verstevigde hij zijn derde plaats in de wereld en kwam zelfs wat dichter bij de tweede in het klassement, Vijay Singh. Els verdiende de overwinning, want in China gaf hij een ware demonstratie ten beste: een 62 de tweede dag en alles samen 26 slagen onder de par, wat dertien beter was dan de Engelsman Simon Wakefield, tweede. De Deen Thomas Björn werd derde op min 12. Ondertussen kon Singh in het Amerikaanse circuit niet beter doen dan 21ste, tijdens de Zurich Classic in New Orleans.

Het Chinese toernooi maakt deel uit van zowel de Europese als Aziatische Tour. Maandag werd het feest verstoord door onweer, maar toen had Els al een mooie voorsprong op zijn collega’s genomen. Voor zijn overwinning kreeg hij een cheque van 191.307 euro.

Zijn voorsprong van dertien slagen was een Aziatisch record en het tweede grootste verschil ooit in Europa. Het Europese en Amerikaanse record staat nog altijd op naam van Tiger Woods, die de US Open 2000 won met een voorsprong van vijftien slagen.

“Ik heb genoeg ervaring om te weten dat ik altijd rustig moet blijven, zelfs als ik een grote voorsprong heb,” zei Els na afloop. “Het is niet makkelijk om geconcentreerd te blijven in zo’n situatie, want je begint na te denken en hoopt nog maar één ding: dat de wedstrijd zo snel mogelijk afgelopen is.”

Els herpakte zich dus helemaal na zijn troosteloze 47ste plaats tijdens de recente Masters van Augusta. Een week voor Sjanghai had hij al beterschap laten zien met een zesde plaats in Peking. “Na Augusta heb ik iets aan mijn swing veranderd en blijkbaar lukt het almaar beter. Eigenlijk verrast het me dat ik me zo snel opnieuw heb kunnen opladen. Natuurlijk krikte die 62 op vrijdag meteen mijn zelfvertrouwen op, maar er volgden nog twee wedstrijddagen. Mijn 68 en 65 onderstreepten dat ik opnieuw een goed resultaat kan neerzetten als dat echt nodig is.”

Om die indrukwekkende 62 te slaan, toverde Els acht birdies en een eagle uit zijn club op een par vijf. “Ik had natuurlijk wel een beetje geluk, maar ik concentreerde me om de bal op het parcours te houden. Ik nam dus weinig risico’s. De putts liepen er goed in en zo vond ik voldoende moed om tot het einde agressief te spelen. Mentaal zat ik perfect. Ik speelde echt om te winnen.”

Deze week neemt de Zuid-Afrikaan een weekje rust, en dan reist hij naar de States om het in de Byron Nelson Classic op te nemen tegen de Amerikanen.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content