Het gaat goed met luidsprekerproducent PSS Belgium. Moederbedrijf Bain Capital investeert 2 miljoen dollar in de toeleverancier aan de autonijverheid en de consumentenelektronica, waarvan tot 1,5 miljoen in de hoofdzetel in Dendermonde.
PPS Belgium is amper bekend bij het grote publiek. Toch behoort de groep tot de wereldtop in haar sector. De specialist in geluidsoplossingen maakte het voorbije decennium een stevige expansie door. “Onze geconsolideerde bedrijfsopbrengsten zijn in de voorbije tien jaar gegroeid van 50 naar 250 miljoen dollar. En we zijn ook altijd erg rendabel geweest”, oppert CEO Achiel Verheyen.
In Dendermonde bevindt zich het hoofdkwartier van de bedrijvengroep, die het voorbije boekjaar een omzet van 206,5 miljoen euro, een balanstotaal van 88,95 miljoen euro en een ebitda van 9,51 miljoen euro neerzette. Volgend jaar wordt 1,2 tot 1,5 miljoen dollar geïnvesteerd. “Ons productieapparaat gaat al twintig jaar mee en moet worden aangepast aan de nieuwe technologie”, zegt Verheyen. “Die investering geeft ons bedrijf een nieuw elan en positioneert ons beter voor de toekomst. In het najaar van 2013 moeten de nieuwe productiesystemen operationeel zijn.”
Auto’s en consumentenelektronica
PSS Belgium was in origine een dochter van de Nederlandse groep Philips, maar kwam in 2008, via een omweg langs het Amerikaanse fonds Ripplewood, bij het Amerikaanse private-equityfonds Bain Capital terecht. PSS behield wel zijn naam, die in de loop der jaren eveneens geëvolueerd was: van Philips Speaker Systems over Philips Sound Systems naar Premium Sound Solutions.
Als producent en ontwikkelaar van geluidsoplossingen is PSS Belgium een leverancier van de autonijverheid. Ondanks de moeilijkheden in die sector doet PSS het vrij goed, mede dankzij zijn uitgebreide klantenportefeuille. PSS levert luidsprekers aan een waslijst van automerken, zoals Volkswagen, Skoda, Peugeot, Citroën, General Motors, Jaguar, Audi, Landrover en BMW.
“In onze sector behoren wij wereldwijd tot de top drie”, stelt Verheyen. “Onze luidsprekers zitten in bijna een op de drie auto’s in de wereld. De crisis in de autonijverheid baart ons geen zorgen. We zijn met onze geluidssystemen actief in het premiumsegment en het is gebleken dat dat minder gevoelig is voor schommelingen.”
Daarnaast is PSS zich de voorbije jaren ook meer en meer gaan toeleggen op consumentenelektronica. Daarvoor richtte het in 2004 op de voormalige Philips-campus in Haasrode een dochterbedrijf op, dat werkt als een competentiecentrum. Dertig mensen ontwikkelen er nieuwe producten voor klanten als Loewe, Bang & Olufsen en het Britse Bowers & Wilkins.
“De luidspreker is nog steeds gebaseerd op hetzelfde principe als honderd jaar geleden, maar het gebruikte materiaal is wel geëvolueerd”, verklaart Verheyen. “Bovendien bevatten die systemen nu naast luidsprekers ook versterkers. Ze werken vaak draadloos, met eigen batterijen en zijn geschikt voor gebruik met alle mogelijke moderne digitale verbindingen. Je neemt je luidspreker gewoon mee voor op je terras en zet er je smartphone met muziek aan.”
Een multinational
Achiel Verheyen is sinds oktober vorig jaar CEO van PSS Belgium. De geboren en getogen Dendermondenaar begon zijn carrière in 1979 op de onderzoeksafdeling van het bedrijf. Geleidelijk aan klom hij op. Voor Philips verbleef hij onder meer een tijd in Silicon Valley en in Wenen. Voor Verheyen waren dat mooie ervaringen: “Je leert andere culturen kennen en dat is een zeer grote verrijking.” Zijn vorige functie in de groep was die van CTO, chief technological officer. Nu hij CEO is, woont nu overigens weer in Dendermonde. Maar het buitenland en reizen blijven belangrijk.
Dat is niet onlogisch, want de groep rond PSS Belgium is een multinational, die behalve over het hoofdkwartier over nog elf eigen vestigingen en toeleveringsbedrijven beschikt. Voor PSS werken wereldwijd 730 mensen, van wie 380 op het hoofdkwartier.
In Europa heeft PSS een productie-eenheid in Hongarije en werkt het in Oekraïne samen met een onderaannemer. Op het Amerikaanse continent zijn er afdelingen in Detroit en in Fresnillo, een stad op 300 kilometer ten noorden van Mexico City. “In Detroit verkopen we vooral producten die in onze Mexicaanse en Chinese fabrieken geproduceerd worden”, zegt Verheyen. “Dankzij onze ingenieurs die in de autofabrieken zelf werken, kunnen we meer klantgerichte oplossingen bieden.” Dat doet PSS onder meer bij BMW en General Motors.
Belangrijk Azië
Verheyen vermeldt terecht zijn Chinese fabrieken, want Azië is belangrijk voor de groep. Ze heeft er twee vestigingen, in Hongkong en Shenzhen, en drie toeleveranciers in de steden Zhuhai, Dongguan en Ningbo. In Shenzhen staan 140 medewerkers in voor de logistiek, de inkoop en de ontwikkeling van nieuwe producten voor zowel de auto-industrie als de consumentenelektronica.
In India heeft de groep een afdeling in Pune, een stad die met haar ongeveer 5 miljoen inwoners bekendstaat als het Detroit van India. Die vestiging doet vooral dienst als verkoopcentrum voor de lokale markt. Pune is het autoproductiecentrum voor Indiase giganten als Bajaj Auto, Force Motors en Tata Motors. Ook GM, Fiat, Mercedes Benz en Volkswagen zijn hier lokaal aanwezig.
Japan blijft voorlopig een blinde vlek in de activiteiten van PSS. “Het vergt jaren van intense aanwezigheid om op die markt een goed verkoopvolume te kunnen realiseren”, verklaart Verheyen. “In China rekenen we deels op onze goede contacten met de Europese en Amerikaanse automobielproducenten die daar al in een joint venture met Chinese partners samenwerken. Dat levert ons betere inzichten in en toegang tot de Chinese markt. Zijn deze bedrijven tevreden over onze kwaliteit en mogen zij los van hun samenwerkingsverbanden onze producten installeren, dan gaan we met hen in zee.”
WILLY VAN DAMME, FOTOGRAFIE WOUTER RAWOENS
“Onze luidsprekers zitten in bijna een op de drie auto’s in de wereld” Achiel Verheyen