Er zijn geen zomers meer

In het verleden viel er in de zomer weinig te beleven op de beurzen. Dat was de voorbije jaren wel anders. Wat mogen beleggers de komende maanden verwachten van de aandelenmarkten?

„Sell in May and go away.” Die beurswijsheid, die uitging van de vaststelling dat de aandelenmarkten in de zomermaanden stilvallen, ging de voorbije jaren niet meer op. Er zijn nog maar weinig rustige momenten op de financiële markten, en in juli en augustus kunnen ze zelfs bruisen van activiteit.

Dat was zeker in 2012 het geval (zie grafiek Woelige zomers op de aandelenmarkten). De aandelenmarkten hebben toen het grootste deel van hun jaarwinst gerealiseerd in de zomer. Voor die periode zetten de Europese crisis en het risico op een systeemcrisis de aandelenmarkten sterk onder druk. Daar kwam abrupt een eind aan, toen Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), in juli aankondigde dat zijn instelling alles in het werk zou stellen om de Europese munt en de eurozone te behouden. Enkele weken later stelde hij een noodplan voor. Dat nieuws werd met opluchting onthaald door de markten, die vanaf de zomer fors vooruitgingen. Al beginnen ze sinds heel kort in ademnood te raken.

Buiten Europa

Krijgen we dit jaar een soortgelijk scenario? Met de redding van Cyprus en de politieke crisis in Italië is de Europese crisis weer helemaal actueel. Bovendien is de economische situatie in Europa nog verslechterd. De toenemende nervositeit op de Europese aandelenmarkten van de laatste weken hoeft dus niet te verbazen. Het valt moeilijk te voorspellen wat we in de komende weken mogen verwachten. Verontrustende ontwikkelingen zoals de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea, of een nieuwe escalatie van het moslimfundamentalisme, kunnen een schaduw werpen op de koersen.

Als we ons baseren op concrete en meetbare factoren, wordt 2013 geen gemakkelijk beursjaar. Toch hoeven we deze zomer niet weg te lopen van de aandelenmarkten, maar het zal moeilijk zijn de prestaties van vorige zomer te evenaren. “Er is nog altijd geen groei in Europa, maar we mogen de stijging van het bruto binnenlands product (bbp) niet verwarren met de winstgroei van de bedrijven”, zegt Philippe de Lavalette, senior productspecialist bij Axa Framlington. “Op de beurs kopen beleggers de winst van bedrijven. Europese ondernemingen realiseren meer dan de helft van hun winst buiten Europa. Wie overweegt een aandeel te kopen, moet dus vooral goed kijken waar het bedrijf zijn omzet vandaan haalt. Waar het noteert, is in principe minder belangrijk.” De Lavalette breekt een lans voor Europese aandelen die in staat zijn een winstgroei van 11 procent neer te zetten in een context van Europese nulgroei.

Ondervertegenwoordigd

Er zijn volgens Philippe de Lavalette nog andere goede redenen om te beleggen in aandelen. Aandelen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in de portefeuilles van beleggers. “Eind vorig jaar zagen we een lichte stijging, maar de portefeuilles blijven algemeen gesproken weinig blootgesteld aan de aandelenmarkten.” Als beleggers een goed rendement willen realiseren, kunnen ze dat alleen doen door te beleggen in aandelen. En historisch bekeken, zijn aandelen zeer goedkoop. “De koers-winstverhouding van Europese aandelen bedraagt 11,8, tegenover een gemiddelde van 14,2 over de jongste vijftien jaar”, stelt de Lavalette vast (zie tabel De beurzen zijn goedkoop).

Lichte winst

De beleggers zouden het beursjaar 2013 met een lichte winst moeten kunnen afsluiten, of in het slechtste geval de waarde van hun aandelenportefeuille stabiel moeten kunnen houden. Een nieuwe beurscrisis is nog niet aan de orde, behalve als er zich uitzonderlijke gebeurtenissen zouden voordoen. “De markten blijven dit jaar wellicht nog volatiel, maar dit is het goede moment om terug te keren naar aandelen”, vindt Philippe de Lavalette.

Verkopen in mei, om met een gerust gemoed op vakantie te vertrekken en terug te keren in september, zal ook in 2013 wellicht weinig soelaas bieden. Die strategie is sterk gericht op de korte termijn. Maar beleggen op de beurs vereist een beleggingshorizon van enkele jaren.

We raden beleggers aan te profiteren van de mindere momenten van de markt, om goedkoop een positie in te nemen in kwaliteitsaandelen die een aantrekkelijk dividend bieden.

KARINE HUET

“De markten zullen dit jaar wellicht nog volatiel blijven, maar dit is het goede moment om terug te keren naar de aandelenmarkten”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content