‘Er zijn geen carrière-verschillen meer tussen vrouw en man’
Een oude rot, gepokt en gemazeld bij de Boerenbond, en een jong aanstormend talent in de kredietkaartenbusiness. Die verschillen tussen Noël Devisch, de oud-voorzitter van de Boerenbond, en Kate Lybeer, de operationeel directeur van BCC Corporate, geven vuurwerk aan de mentorformule.
Noël Devisch (68) mag zich een jaar de mentor noemen van Kate Lybeer (36). Het initiatief gaat uit van de Vlaamse Management Associatie, samen met Trends. Ervaring, wijsheid en aankomend talent steken de koppen bij elkaar.
“De Boerenbond, vismijnen en de graanindustrie zijn voor mij onbekend terrein”, bekent Kate Lybeer. “Dat is totaal mijn wereld niet. Maar net dat aanvullende aspect heeft me doen kiezen voor Noël Devisch als mentor. Hij heeft een zeer ruime carrière achter de rug. En zijn totaal andere loopbaan biedt een ander zicht op de wereld.”
Eén keer per maand ontmoet het duo elkaar. Voorts hebben ze contact via telefoon en e-mail. “Nee, ik vraag geen raad rond concrete problemen op de werkvloer”, nuanceert Kate Lybeer. “Een mentor is geen coach. Een coach zal je begeleiden bij de dagelijkse uitoefening van je taken. Een mentor is er voor de lange termijn. Hij breidt je netwerk uit. Hij is er voor de wijze levenslessen. Het gezond verstand.”
“Ik vind praten met jonge mensen boeiend”, verklaart Noël Devisch zijn deelname. De 68-jarige ex-voorzitter van de Boerenbond heeft nu wat meer vrije tijd. “Ik heb veel gekregen in het leven en wil dan ook iets teruggeven. Ik wil mijn ervaring doorgeven, maar zonder dat ik voortdurend over vroeger begin. En dat met het nodige relativeringsvermogen en zin voor humor.”
Devisch’ netwerk
Dus gaan Lybeer en Devisch één keer per maand lunchen met een bekende figuur uit het netwerk van de ex-voorzitter van de Boerenbond. Dat situeert zich nog altijd sterk in landbouwkringen: Hendrik Soete, de gedelegeerd bestuurder van Aveve, ‘s lands grootste landbouwconglomeraat; Karel Plasman, met dezelfde functie bij Acerta, het sociaal secretariaat van de Boerenbond; uiteraard Piet Vanthemsche, de voorzitter van de Boerenbond. Of Marie-Jeanne Pieters-Becaus, de topvrouw van de vismijnen van Oostende en Zeebrugge. Noël Devisch – “ik heb duidelijk een heel toepasselijke naam” – is er voorzitter van de raad van bestuur.
Het thema van de tafelgesprekken is ‘leiderschap en doorbraak’. “We ontmoeten leiders, niet alleen managers”, zegt Noël Devisch. “Er bestaan uiteraard heel veel boeken over management en pure technieken. Maar we kozen voor effectieve gesprekken met leidersfiguren uit mijn netwerk.”
De oogst tot vandaag bleek bijzonder boeiend. “Wat opvalt, is dat die mensen steeds weer bescheiden en integer zijn”, merkt Kate Lybeer op. “Het zijn geen egotrippers. Als je hen vraagt waarom ze op die plaats zitten, hebben ze het over geluk. Toeval, maar dat is niet zo. Het zijn heel harde werkers. Gepassioneerd door wat ze doen. Ze hebben zich laten omringen door de juiste mensen. Ze stralen maturiteit uit. Daarmee dwingen ze gezag en respect af. Het zijn dus geen machtswellustelingen. Ze krijgen hun mensen mee, niet omdat ze zomaar de chef zijn, maar omdat ze zich via respect bewijzen als chef.”
Kate Lybeer is operationeel directeur bij BCC Corporate, de uitgever van Visa en MasterCard voor grote bedrijven, vooral in België en Luxemburg. De 36-jarige leidt de operationele en informatica-activiteiten. Het belcentrum, fraudecontrole en technische aspecten behoren tot haar takenpakket, net als de 25 rechtstreekse medewerkers. Bovendien staat ze ook in voor het erg belangrijke relatiebeheer met de belangrijkste toeleveraar, Atos Worldline (de eigenaar van Banksys).
Een drukke baan. Ook haar man is druk in de weer, als ondernemer en zaakvoerder van een aantal bedrijven in de vastgoedsector. Bovendien is Kate moeder van twee kindjes, van twee en vier jaar. “De combinatie van werk en gezin is een kwestie van organisatie. Vooral kleine kinderen hangen nog graag in de rokken van mama. Maar ik heb ook een au pair voor het gezin.”
Daar merkt Noël Devisch een duidelijk verschil met zijn generatie. “Bij mijn generatie kreeg werk een grote voorrang. Nu is er een beter en gezonder evenwicht tussen werk en gezin. Dat betekent helemaal niet dat het werk slechter wordt gedaan. Integendeel. Ik zie een generatie van heel beloftevolle jonge managers. Ze zijn heel goed geschoold en veel meer internationaal gericht dan mijn generatie.”
Noël Devisch groeide bovendien op in een ‘mannenwereld’. Hij studeerde in 1967 af aan de landbouwfaculteit, er was geen enkele vrouwelijke student. Vandaag maken vrouwen de helft uit van de studentenpopulatie. “In mijn generatie kregen de mannen nog voorrang in de carrière, de gezinstaken waren voor de vrouw. Vandaag doen ook mannen huishoudelijke taken. Er zijn geen carrièreverschillen meer tussen jonge mannen en vrouwen. Jonge vrouwen krijgen dezelfde kansen.” Devisch verwijst concreet naar zijn eigen huiselijke situatie. Zijn vrouw maakte weliswaar ook carrière, als advocate. Toch bleef ze woensdagnamiddag thuis, om de kinderen op te vangen.
Bankiers en boeren
Lybeer is actief in de sinds 2007 zwaar getroffen bancaire wereld. Ook Noël Devisch beleefde de bankencrisis vanuit de vuurlijn, als voormalige bestuurder bij KBC Groep, en regent bij de Nationale Bank. “We praten zeer zelden met elkaar over de bankencrisis”, zegt Devisch .
Toch heeft de gewezen Boerenbond-voorzitter enkele wijsheden te delen. “Ook de landbouw doorstaat elk jaar crises. In management sta je evengoed onder stress. Je moet vooral rustig blijven. Met de beide voeten op de grond. Je moet vertrouwen op het team waarmee je werkt. Je bent er uiteraard dag en nacht mee bezig, maar je moet gebeurtenissen ook kunnen plaatsen. Je mag zeker nooit in paniek slaan.”
De mentorcombinatie duurt tot eind 2011. “Maar ik hoop dat we elkaar daarna nog zien”, zegt Kate Lybeer spontaan. Het programma in het najaar plant onder meer het bezoek aan een aantal raden van bestuur van bevriende vennootschappen. Er volgen nog gesprekken met managers uit de bancaire wereld. “Hoe pak je een crisis aan? Wat doe je als het huis in brand staat? Hoe houd je een team gemotiveerd?” vat Noël Devisch de op til zijnde thema’s samen.
Lybeer heeft voorlopig nog geen mandaat als bestuurder. Maar sinds juni ijvert ze voor de vereniging Women on Board. Die wil meer vrouwelijke bestuurders.
Bekijk op 30 augustus de uitzending van Jonge Managers, Wijze Mentoren op Kanaal Z.
WOLFGANG RIEPL, FOTOGRAFIE KRISTOF VRANCKEN
“Leiders krijgen hun mensen mee omdat ze zich via respect bewijzen als chef.” Kate Lybeer
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier