Er is voldoende geld voor kankeronderzoek
Vandaag is het de jaarlijkse ‘Dag tegen Kanker’. Overal in Vlaanderen worden activiteiten voor kankerpatiënten en hun familie georganiseerd. Velen zullen zich aangesproken voelen. Drie kansen op tien dat u ooit getroffen zal worden door kanker, zegt professor Jacques De Grève droogjes.
De Grève is hoofd medische oncologie aan het UZ Brussel en voorzitter van de wetenschappelijke commissie van de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK). Die is de drijvende kracht achter de Dag tegen Kanker en de tweejaarlijkse campagne ‘Kom op tegen Kanker’.
Via de VLK en de enigszins concurrerende Belgische Stichting tegen Kanker wordt veel geld opgehaald voor kankeronderzoek. Tegen alle verwachting in zelfs voldoende, stelt De Grève. “Men zal het me niet graag horen zeggen”, grijnst hij.
Dat geld wordt vooral, naast de inspanningen van de overheid, op tafel gelegd door mecenaten en fondsenwervers als de VLK. “Die fundraising is heel efficiënt, maar de overheid kan meer doen door betere structurele ondersteuning te geven”, stelt De Grève, die wel de federale minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) lof toezwaait. De minister lanceerde eerder dit jaar een ambitieus kankerplan, goed voor 380 miljoen euro van 2008 tot 2010.
Een nationaal kankerinstituut
Tot daar het goede nieuws. Slecht nieuws is dat het kankeronderzoek in ons land is nog steeds veel te versnipperd blijft. Daarom is De Grève grote voorstander van de oprichting van een nationaal kankerinstituut dat onderzoek moet stroomlijnen en beschikbare fondsen naar de universiteiten moet sluizen. Zo’n instituut, dat in de VS efficiënt werkt en in Frankrijk navolging kreeg, stond hier eerder al in de steigers. Het zou toen gevestigd worden in de KU Leuven en in het Brusselse kankerinstituut Jules Bordet. De andere instituten hebben zich toen tegen die plannen verzet.
“Het kankerinstituut moet los staan van een van de bestaande instellingen omdat de topexpertise verspreid is over universiteiten en hun ziekenhuizen”, vindt De Grève. Gelukkig begint de samenwerking tussen de instellingen beter te lopen. “Dankzij een nieuwe generatie onderzoekers”, klinkt het.
De Grève ziet ook ruimte om te besparen in de gezondheidszorg. Bijvoorbeeld door in de radiologie spaarzamer om te gaan met diverse diagnostische methoden. Nu overlappen die elkaar regelmatig. Besparingen zijn ook mogelijk door nieuwe geneesmiddelen rationeler te gebruiken. “Maar het is een illusie te geloven dat door te besparen op nutteloze behandelingen de nieuwe ontwikkelingen in kankeronderzoek kunnen worden gefinancierd”, voegt hij er aan toe.
De VLK verhoogt intussen de inspanningen om het zogenaamde translationeel onderzoek te stimuleren. Concreet komt dat vooral neer op onderzoek naar ‘biomerkers’ die moeten aantonen of een patiënt wel baat heeft bij een bepaalde behandeling. “Een van de grote uitdagingen in onze sector zijn de intelligente behandelingen”, legt de oncoloog uit.
De Grève pleit daarbij ook voor een herziening van het systeem van klinische studies. “Er zit geen soepelheid in het systeem”, zegt hij. “Vijf of zes jaar patiënten onderzoeken, kost gigantisch veel geld en het is niet redelijk om voor elke longkanker met een nieuwe, zeldzame mutatie hetzelfde logge ontwikkelingssysteem toe te passen. Op die manier worden dat allemaal orphan diseases, zeldzame ziektes waarin de farmasector niet wil investeren.”
Be.L
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier