‘Enorm groeipotentieel’
Vincent Verschraegen was ruim vier jaar de baas van de Belgisch-Luxemburgse divisie van Sandoz, de dochter voor generische geneesmiddelen van Novartis. Sinds een jaar heeft hij dezelfde job bij het Amerikaanse farmabedrijf Mylan, wiens portfolio even onbekend als divers is.
Welke lessen hebt u geleerd bij Sandoz?
VINCENT VERSCHRAEGEN. “We hadden de ambitie Eurogenerics te passeren en het nummer één van de Belgische generische sector te worden. Dat is niet gelukt, maar de ervaring bij Sandoz heeft me voorbereid op deze uitdaging. Voor ik hier ben gestart, heb ik een project aangestuurd bij Stada, het Duitse moederbedrijf van Eurogenerics.”
Wat heeft u het meeste verrast bij Mylan?
VERSCHRAEGEN. “De breedte van de portfolio. Ik kende Mylan als een generieke speler. Maar het aanbod is veel ruimer, met onder meer biosimilaire geneesmiddelen (alternatieven van biologische geneesmiddelen die concurrenten mogen ontwikkelen zodra het patent op het originele medicijn is verlopen, nvdr), merkgeneesmiddelen en OTC-producten waarvoor geen voorschrift nodig is. Bovendien zet Mylan sterk in op hiv-remmers en vaccins. Zo zijn wij in België marktleider in griepvaccins. Het is mijn taak om Mylan meer te positioneren als een speler die veel meer gezondheidsoplossingen biedt dan velen denken.”
We moeten vooral verder werken aan het doen aanvaarden van biosimilars in België
De groepsresultaten zijn niet bepaald indrukwekkend. Zorgt dat voor extra druk?
VERSCHRAEGEN. “Neen, want we vormen met onze 160 mensen een heel performante organisatie, en kunnen aantonen dat Mylan in België en Luxemburg groeipotentieel heeft. We zitten in België trouwens al in de top vijf van farmabedrijven, gerekend in aantal verpakkingen.”
Voor biosimilars is de concurrentie van onder meer Amgen en Sandoz groot.
VERSCHRAEGEN. “In farma zit je altijd in een heel competitieve omgeving. We moeten vooral verder werken aan het doen aanvaarden van biosimilars in België, want we zijn in Europa nog altijd een eiland. Maar we staan er klaar voor. Dit jaar hebben we hier onze eerste twee biosimilars gelanceerd, en we hebben er nog 20 in portfolio of in de pijplijn. Dat zal iedereen ten goede komen, nu het geneesmiddelenbudget en de sociale zekerheid in het algemeen steeds meer onder druk komt. Biosimilars kunnen een deel van de oplossing zijn, omdat die gemiddeld 30 à 38 procent goedkoper op de markt komen dan originele biologische geneesmiddelen.”
Net toen u zich had ingewerkt, besloot Mylan te fuseren met Upjohn, de afdeling patentvrije medicijnen van Pfizer. Wat betekent dat voor u en Mylan België?
VERSCHRAEGEN. “Een heel goede vraag waar ik niet op kan antwoorden. Omdat de deal nog niet is afgerond, mogen we daar niet op ingaan. Ik blijf gewoon gefocust op Mylan.”
Hoe belangrijk zijn de hiv-remmers voor Mylan?
VERSCHRAEGEN. “Zowat 40 procent van alle patiënten met hiv wordt behandeld met een geneesmiddel van Mylan. Ook dat is te weinig geweten. En ook in dit segment zitten we met een context waarin generieke geneesmiddelen nog te weinig worden voorgeschreven, en besparingen worden misgelopen. Maar ik ben ongelofelijk enthousiast over wat we met al onze producten nog kunnen bereiken, ook met ons griepvaccin. Ons groeipotentieel is enorm.”
Vincent Verschraegen
Is: general manager Mylan BeLux
Vrije tijd: lopen, zwemmen, passie voor kaas
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier