EnergyVision duikt onder sociaal tarief met energiecontract en klikt prijzen 10 jaar vast voor wie geen zonnepanelen heeft
De energieleverancier EnergyVision is met zijn energiecontract dit jaar goedkoper dan het sociaal tarief voor elektriciteit. Het bedrijf biedt sinds april een energiecontract aan waarbij klanten gratis zonnepanelen krijgen, die ze gedurende dertig jaar afbetalen, gecombineerd met een vast energiecontract. EnergyVision biedt nu ook een formule aan voor wie geen zonnepanelen kan plaatsen of wie er al heeft, en het levert ook gas.
Het zonnepanelenbedrijf EnergyVision is sinds april ook een energieleverancier. Klanten krijgen zonder meerkosten zonnepanelen op hun dak die ze gedurende dertig jaar afbetalen. EnergyVision rekent er 0,20 euro per kWh voor. 70 tot 90 procent van hun energiekosten zijn gebonden aan een vast tarief. Hoe dat precies werkt, leggen we hier uitgebreid uit. Onder meer Marc Coucke investeert via zijn holding Alychlo mee in EnergyVision.
Testaankoop stelde al vast dat het contract van EnergyVision tot de goedkoopste energiecontracten behoort. Nu maakt het Brusselse bedrijf bekend dat zijn energiecontract met zonnepanelen in het eerste jaar voordeliger is dan het sociaal tarief. Dat is dankzij de welkomstkorting van 400 euro voor stroom en 100 euro voor gas. “Concreet geven we klanten in het eerste jaar een extra korting, ook retroactief, waardoor ons tarief nog verder daalt en zelfs onder het sociaal tarief blijft”, legt Maarten Michielssen, de CEO van EnergyVision, uit. “Het sociaal tarief ligt doorgaans al 30 procent onder het gemiddelde energietarief”, klinkt het.
De energieregulator VREG merkt in zijn prijsvergelijker wel op dat het contract voor de zonnepanelen wordt afgesloten voor tien jaar, met een stilzwijgende verlenging van telkens tien jaar. Wie dat contract vroeger wil stoppen, betaalt een afkoopsom. Tot voor kort was de termijn nog dertig jaar, maar Energyvision heeft de voorwaarden vereenvoudigd na overleg met de VREG, Testaankoop en de economische inspectie, zegt Michielssens. Vanaf vijf jaar na de installatie kan de klant wel vragen om de zonnepanelen weg te halen in ruil voor een vergoeding van 750 euro. Maar – in tegenstelling tot bij een opzegging na tien jaar – dan kiest EnergyVision wel het moment waarop het de panelen komt halen, legt Michielssens uit. “We gaan dat niet net voor de zomer doen.”
Grotere groep klanten aanspreken
Voorts wil EnergyVision ook klanten overtuigen die al zonnepanelen hebben of geen zonnepanelen kunnen plaatsen, zoals huurders en appartementsbewoners. Vanaf vandaag stelt EnergyVsion een contract voor waar zonnepanelen niet inbegrepen zijn. “Het principe is grotendeels hetzelfde. Klanten nemen 1.000 kwh per jaar af via een vast tarief dat tien jaar geldt. Zodra een gezin meer verbruikt, geldt een voordelig variabel tarief. De groene stroom die we leveren, komt van onze zonneparken. Ongeveer 50 procent van de energiekosten van een gemiddeld gezin is dus aan een vast tarief gedurende tien jaar”, maakt Michielssen zich sterk. De welkomstkorting in dat abonnement is wel een stuk lager.
EnergyVision wil een grotere groep klanten aanspreken om zo zijn jaardoelstellingen te halen. Het bedrijf wil tegen het einde van april 2025 25.000 klanten hebben. Op dit moment zijn er meer dan 7.000 ingeschreven.
Gratis warmtepomp
Verder levert de leverancier ook gas aan gezinnen, maar het is niet mogelijk om enkel gas af te nemen. Dat kan alleen in combinatie met één van de contracten met groene stroom. “We stellen duidelijke ambities voorop, want in de toekomst willen we het leveren van gas vervangen voor heat-as-a-service. Daarmee zullen we gratis warmtepompen plaatsen. Mensen gebruiken de besparing op hun gasfactuur om hun warmtepomp af te betalen en hun verwarming te betalen. We dragen op die manier ook voor gas bij aan de energietransitie, zonder mensen op kosten te jagen.”
Maar in de huidige energiemarkt is zo’n concept financieren nog geen haalbare kaart, geeft Michielssen toe. “Het gas is momenteel nog te goedkoop en de elektriciteit te duur, maar we denken dat dat in de komende jaren zal veranderen. Als de gasprijs de komende jaren stijgt en de prijs van warmtepompen daalt, verwachten we dat de dienstverlening mogelijk is. We willen dit ten laatste tegen 2030 realiseren, maar we hopen het al in 2026 te kunnen doen. De gaskraan moet in elk geval zo snel mogelijk dicht.”
Zodra die heat-as-a-service-dienstverlening is gerealiseerd, zullen klanten de formules van EnergyVision kunnen combineren, aldus de CEO. “Wie bijvoorbeeld al eigen zonnepanelen heeft, kan nog wel een warmtepomp door ons laten plaatsen en vice versa.”
Bekijk ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
EnergyVision
-
Maatschappelijke zetel:
Brussel
-
Sector:
Duurzame en groene energie
-
Toegevoegde waarde:
10404788