Energie besparen met waterbeheer

Groene jongens moeten de depressie nabij zijn. Met dank aan de teleurstellende klimaattop in Kopenhagen en de vervuiling van de Zenne. “Toch is niet alles kommer en kwel”, nuanceert Dirk Van der Stede, CEO en bestuurder van MOSTforWATER.

Ook Van der Stede keek met pijn in het hart toe hoe het zuiveringsstation Brussel-Noord stilgelegd werd. “Het probleem is de grote aanvoer van niet te zuiveren materiaal, zoals stenen en zand”, legt hij uit. “Dat is inderdaad best te vermijden, maar de vraag is wat daar in de overeenkomst concreet over afgesproken is. Daarover is men blijkbaar nu aan het bekvechten.”

Dirk Van der Stede weet als gedelegeerd bestuurder van MOSTforWater waar hij het over heeft. MOST staat immers voor Modelbased Optimization Services and Technology. “Wij leveren diensten gebaseerd op computermodellen voor de optimalisatie van waterbehandeling. Dat kan gaan van de zuivering van het afvalwater, over de productie van drinkwater of proceswater tot geïntegreerde systemen met rioolwater of rivierwater. Het unieke is dat wij samenwerken met een wereldwijd netwerk aan topuniversiteiten en onderzoekscentra die actief zijn in waterbehandeling. Zij leveren de theorie en wij verwerken die in onze software. Zo spelen we in op de grootste uitdaging van onze sector: de kloof tussen de wetenschap en het gebruik van computermodellen in de praktijk.”

MOSTforWATER is opgericht eind 2006 en telt slechts negen werknemers, maar toch is het inmiddels over zowat de hele wereld actief en zelfs marktleider in Japan. “Onze sterkte is dat we niet alleen de software leveren – al is dat mogelijk – maar daarnaast ook een aantal diensten aanbieden. Bij waterbehandeling moet je rekening houden met heel wat factoren: beluchtingstijd, hoeveelheid zuurstof, hoeveelheid chemicaliën, recirculatie, enzovoort. Eerst maken wij dus een computermodel van de installatie, waarbij we alle parameters goed zetten – het zogenaamde kalibreren en valideren. Daarna kunnen we met alle factoren spelen en zo diverse scenario’s simuleren om uiteindelijk te bepalen wat het efficiëntst is. Dit doen we zowel voor de overheid als voor de industrie.”

Van milieunormen naar procesverbetering

Terwijl de sector zich in het verleden vooral concentreerde op de te behalen milieunormen, bekijkt men tegenwoordig het integrale plaatje van de procesoptimalisatie. “Er zijn steeds meer vereisten, zoals nu ook gezondheidsaspecten, en dat resulteert in alsmaar complexere modellen”, stelt Van der Stede. “Het voordeel van onze computermodellen is dat we op voorhand kunnen bekijken welke kosten al dan niet nuttig zijn. Een project dat nu weinig automatisering kent, kan daardoor tot 30 procent energie besparen. Bovendien kost een gemiddeld project 40.000 tot 50.000 euro en dat valt op één of twee jaar terug te verdienen.”

De klimaattop in Kopenhagen was dan geen succes, toch merkt Van der Stede dat er wereldwijd heel wat gebeurt in waterbehandeling. “We bekijken momenteel bijvoorbeeld een samenwerking met Californië. Daar wordt 19,1 procent van de totale energie verbruikt om water van het noorden naar het zuiden te krijgen! Er is gewoon actie nodig. Ook China heeft al heel wat inspanningen gedaan. Bovendien is de internationale interesse in onze opleiding behoorlijk gestegen. Onlangs hebben we twee Koreanen van het ministerie van Leefmilieu bij ons over de vloer gehad, want onze software zal er standaard ingevoerd worden in alle zuiveringssta-tions. Wij beschikken over de knowhow, maar jammer genoeg is er vaak een gebrek aan middelen om met ons samen te werken. En als kmo kunnen we uiteraard niet pro Deo werken.”

Door Annick Claus

De sector concentreerde zich vroeger op milieu-normen, maar is tegenwoordig bezig met proces-optimalisatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content