Elsene blijft het duurst

Brussel De coronacrisis deed het aantal appartemententransacties dalen. © debby termonia

Op de markt van de bestaande appartementen stijgen de prijzen in alle Brusselse gemeenten. Evere is de interessantste investering voor huurinkomsten.

Door de coronacrisis is het aantal transacties op de markt van de bestaande appartementen in Brussel met 7,9 procent gedaald in de eerste jaarhelft. Maar als we alleen kijken naar de maanden zonder lockdown (januari, februari en juni), dan zien we dat de notarissen meer akten moesten ondertekenen dan in dezelfde periode in 2019. Dat is een teken dat de markt gezond is en ondanks de tegenslagen stabiel blijft. Het valt nog af te wachten of die trend aanhoudt.

Uit de analyse van het expertisebureau de Crombrugghe & Partners blijkt dat in Brussel (427), Ukkel (358) en Elsene (334), net als de vorige jaren, het grootste aantal appartementen te koop staan. Molenbeek, Schaarbeek en Anderlecht volgen en tonen een dynamische markt. In Watermaal-Bosvoorde, Sint-Agatha-Berchem en Sint-Joost-ten-Node is het aanbod zeer laag.

De vraagprijzen stijgen in alle gemeenten, zowel in een vergelijking met vorig jaar als in vergelijking met 2017. Met uitzondering van Sint-Agatha-Berchem (+2,4%) zijn de prijzen overal met op zijn minst 3 procent gestegen. Sint-Jans-Molenbeek (+5,5%) en Sint-Lambrechts-Woluwe (+5,3%) zetten de grootste toename neer.

De duurste gemeente is nog altijd Elsene, waar de gemiddelde prijs voor een appartement meer dan 500.000 euro bedraagt, voor een gemiddelde oppervlakte van 140 vierkante meter. Daarna volgen Ukkel (495.000 euro voor 148 m2), Sint-Pieters-Woluwe (493.000 euro voor 142 m2) en Watermaal-Bosvoorde (420.000 euro voor 120 m2). De meest betaalbare appartementen staan in Anderlecht (216.000 euro voor 95 m2) en Sint-Agatha-Berchem (222.000 euro voor 99 m2). De ruimste appartementen bevinden zich in Ukkel en Sint-Pieters-Woluwe.

Huurprijzen en rendement

Op de huurmarkt is de gemiddelde maandelijkse huurprijs nu in tien gemeenten hoger dan 1000 euro voor een appartement van 80 vierkante meter: Brussel-Stad, Elsene, Etterbeek, Oudergem, Ukkel, Sint-Gillis, Evere, Sint-Pieters-Woluwe-, Sint-Lambrechts-Woluwe en Watermaal-Bosvoorde. Het kantoor de Crombrugghe & Partners analyseert de markt op basis van een referentiehuur voor zo’n standaardappartement, om een objectieve vergelijking te kunnen maken.

Om de werkelijk op de markt gefactureerde huur te verkrijgen, moeten we kijken naar de oppervlakte van de appartementen die te huur worden aangeboden. In dat geval zijn de hoogste huren te vinden in Ukkel (1484 euro voor een gemiddelde oppervlakte van 112 m2 ) en in Brussel-Stad (1.412 euro voor 97 m2 ).

De prijzen stijgen in alle gemeenten, behalve in Laken (-5%). De belangrijkste prijsstijgingen zijn te vinden in Evere (+6,7%), Vorst (+6,1%) en Ukkel (+5,4%).

Zowat alle Brusselse gemeenten bieden voor bestaande appartementen een rendement van zowat 4 procent. In Evere is het rendement het hoogst (4,75%), gevolgd door Anderlecht (4,55 %), Schaarbeek (4,50 %) en Ganshoren (4,50 %).

Wat meet de barometer?

De vastgoedbarometer van de Crombrugghe & Partners geeft een indicatie van het prijsniveau en het prijsverloop van appartementen op de secundaire markt (bestaande appartementen, geen nieuwbouw). De ruwe data van deze barometer zijn de vastgoedadvertenties op Immoweb.be. In de vorige edities baseerde het studiebureau zich nog op advertenties van Immovlan.be. Volgens de Crombrugghe & Partners heeft dat de cijfers echter niet wezenlijk beïnvloed, “want op zich analyseren we dezelfde advertenties”.

De Crombrugghe & Partners past op deze ruwe gegevens enkele filters toe (extreme prijzen, onvolledige data…) om tot betrouwbare en vergelijkbare richtprijzen (verkoop) en huurprijzen te komen. Het theoretische huurrendement is de verhouding van de jaarlijkse huur (gecorrigeerd met een leegstandsperiode) en de richtprijzen op de verkoopmarkt (inclusief kosten en taksen).

4,75 procent

bedraagt het theoretische huurrendement in Evere.

Brussel De markt is fundamenteel gezond.
Brussel De markt is fundamenteel gezond.© debby termonia
Elsene blijft het duurst
Brussel Ukkel heeft de hoogste huurprijzen.
Brussel Ukkel heeft de hoogste huurprijzen.© debby termonia
Elsene blijft het duurst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content