ELMA OBREG OVERGENOMEN

Kleinschalige grossiers onder druk

De Franse groep Sonepar heeft de Belgische elektrogroothandel Elma Obreg overgenomen. Elma Obreg, met Walter Schamp als voorzitter en Jan Bauwens als gedelegeerd bestuurder, haalde in ’95 een omzet van 2,5 miljard, heeft 16 vestigingen in België met 275 werknemers. De groep Sonepar heeft 2 poten. De eerste is Sonepar Distribution, dat elektrogoederen verdeelt (in ’95 een omzet van 153,6 miljard frank, waarvan 147 miljard frank in Europa). De tweede is Sonepar Electrotechnique International, dat in 1995 een omzet van 23,4 miljard frank haalde en grossiert in microprocessoren, chips enzovoort.

De precieze omvang van de participatie en het overnamebedrag wil geen van beide partijen bekendmaken. Feit is dat Sonepar nu in de Belgische elektrogroothandel een stevige voet in huis heeft. In het begin van de jaren ’80 nam Sonepar al een minderheidsbelang in het Kortijkse CBC Elektro (wat naar 100 % moet uitgroeien dit jaar), eind vorig jaar nam het Eltra in Wilrijk over, en het heeft een participatie van 57 % in de Nederlandse holding Otra (op de Amsterdamse en Parijse beurs genoteerd). Otra bezit op zijn beurt 100 % in Technische Unie. Deze laatste elektrogroothandel (die ook sanitair verdeelt) heeft een vestiging in Wilrijk. Naar eigen zeggen bereikt Sonepar Distribution met al deze overnames de eerste plaats in België met een omvang van 5,5 miljard frank. Volgens Carl Hermans, directeur van FEE (Federatie elektriciteit en elektronica), heeft Sonepar een marktaandeel van ruim 20 % in België.

De druk van de grote groepen stijgt. Een andere Franse elektrogroothandelaar, Rexel, heeft 18 % van onze markt. Rexel nam immers het Wijnegemse Sedec over, het Naamse Gernay en het Schaarbeekse Electro-Matériel. In vergelijking met onze buurlanden, is de elektrogroothandel hier erg gedecentraliseerd. Voorlopig. “De onafhankelijke groothandelaars hebben nog steeds het grootste marktaandeel, maar de concentratie neemt toe,” volgens Hermans. “Er is nog plaats voor kleine groothandelaars op voorwaarde dat ze zich specialiseren. Als je met een omzet van 20 tot 30 miljoen generalist wil spelen, krijg je problemen.”

De elektrogroothandel distribueert vandaag vooral elektrotechnische producten : zekeringen, schakelaars, kabels… Het witgoed (de huishoudelijke toestellen : wasmachine, koelkast…) en het bruingoed (tv, hifi…) vertegenwoordigen nog maar 25 % van de omzet in de sector, volgens Carl Hermans. Een groot deel van het wit- en bruingoed wordt rechtstreeks van fabrikant aan detailketens (genre Hugo Van Praag, Vanden Borre) geleverd. Op het eerste gezicht zullen de kersverse zusters Elma Obreg, gespecialiseerd in verlichting, en CBC, vooral draden en kabels en een omzet van 2,2 mia, elkaar niet voor de voeten lopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content