Elke pc een NetPC

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Betere beheersfaciliteiten zullen volgend jaar standaard worden op alle pc’s, zelfs op klonen. Geen wonder dat het enthousiasme over de “NetPC” op een laag pitje staat.

Er zijn twijfels of de “NetPC” ooit meer wordt dan een obscure voetnoot in de computergeschiedenis. NetPC’s, herinner u, waren Windows-pc’s voor bedrijven die de gebruikskosten van hun machines wilden verlagen. Microsoft schetste het concept al in oktober vorig jaar om de publicitaire vloedgolf van de “beheersvriendelijke”, Java-georiënteerde netwerkcomputer van Oracle, Sun of IBM te counteren. “We denken dat we absoluut dezelfde lage gebruikskosten kunnen bereiken met een pc, voorzover de vrijheid van de gebruiker wat wordt beperkt en de beheersmogelijkheden worden verhoogd,” zegt marketingdirecteur Dominique Demey van Compaq, dat in juli een DeskPro 4000n NetPC heeft aangekondigd. Het toestel is nog niet leverbaar en zelfs niet bestelbaar, maar “het zal zo’n 6000 frank (11 à 12 %) goedkoper zijn dan een normale DeskPro en geen floppy- of cd-lezer hebben,” zegt business desktop managerWim Vandebergen van Compaq. Andere verschillen met de gewone 4000-reeks : de 4000n zal kleiner zijn, de gebruiker zal de kast niet kunnen openvijzen en binnenin is maar één uitbreidingssleuf voorzien. “Het is een projectgeoriënteerde machine die waarschijnlijk alleen door grote klanten zal worden gekocht en dan met grote aantallen tegelijk,” zegt Vandebergen.

Dat de werkingskosten van de 4000n lager zullen liggen, staat al buiten kijf. Eventuele gebruikers zullen gewoon de mogelijkheid niet meer hebben om nog zelf programma’s op hun toestellen te installeren of op andere manieren de originele configuratie te wijzigen. Daarmee verdwijnt de belangrijkste bron van moeilijkheden met pc’s. Meteen verdwijnt ook het grootste deel van de mogelijke afzetmarkt. Microsoft zelf schat dat de NetPC amper een goede 6 % van de gebruikers zal interesseren, namelijk de kantoorgebonden werknemers met welomschreven taken.

En zelfs die potentiële klanten, geleerd door ervaringen in het verleden, zullen wantrouwig staan tegenover het gesloten concept en zich afvragen waarom ze een flauwe kopie van een pc zouden kopen als ze voor hetzelfde geld het origineel kunnen hebben. Compaq zelf en ook Hewlett-Packard doen er nog een schepje bovenop door volwaardige, laaggeprijsde en genetwerkte business-pc’s in het vooruitzicht te stellen. Zelfs Microsoft gaf begin september volgens Computer Reseller News op een ontmoeting met zijn belangrijkste OEM-klanten toe dat NetPC’s een nicheproduct waren en dat de beheerstechnologieën uit de NetPC “mettertijd” in alle pc’s zouden worden opgenomen.

Dat zou wel eens gauw kunnen zijn. Hoofdredacteur Mark Schlack van het computerblad Byte noemt de NetPC “een goedkope computer zonder floppydrive (of een die met software kan worden afgezet)” en voegt eraan toe dat de leuke dingen eraan dat je hem kan aanzetten via het netwerk en vanop afstand kan herstarten volgend jaar in de meeste pc’s te vinden zullen zijn. Nu al kan u daarvoor terecht bij marktleiders als Compaq, IBM of Dell. De nieuwe IBM PC300PL, bijvoorbeeld, heeft een geïntegreerde Ethernet Adapter met Wake on Lan en bovenop LanClient Control Manager, NetFinity en Intel LanDesk Client Manager als beheersoftware. Daarmee kan de netwerkmanager de pc starten, nieuwe Bios-versies laden, cmos-instellingen configureren enzovoort allemaal vanop afstand.

Zelfs de klonen zullen volgen. Kaiser (Zaventem) zal naar eigen zeggen in de eerste maanden van 1998 modellen met dergelijke functies uitbrengen, weliswaar afhankelijk van de standaardisering van versie 2 van de Desktop Management Interface, die in januari of februari officieel moet zijn.

Veel beloftes

Aan de softwarekant blijft het wachten op de praktische realisatie van er vorig jaar werd aangekondigd. ZAW is complementair met de NetPC-specificaties (al dan niet in echte pc’s uitgevoerd), zal in 1998 naar verwachting deel uitmaken van Windows NT 5.0 en belooft onder meer :

mogelijkheden voor de netwerkbeheerders om desktop pc’s te blokkeren op een bepaalde configuratie, zodat “amateurs” onder hun clientèle hen geen verrassingen kunnen verzorgen ;

pc’s die zichzelf automatisch (laten) bijwerken met de recentste software, zelfs voor updates van het besturingssysteem en zelfs via het Internet ;

een nieuw installatieprogramma, dat het mogelijk maakt om de installatie van een toepassing “terug te draaien” iets wat ook al bij de lancering van Windows 95 was beloofd (maar daar maar zelden werkt) ;

pc’s die hun instellingen en lokale gegevens “reflecteren” op de server, zodanig dat een gebruiker die van pc verandert (of vanop afstand inbelt) toch zijn vertrouwde instellingen terugkrijgt.

Eer we ten volle van die vruchten kunnen genieten, zijn we dus 1998. Microsoft heeft intussen wel een Zero Administration Kit (ZAK) uitgebracht. Dat is een bundel die Windows NT 4.0-bedrijven (en alleen hen) moet toelaten om desktopcliënten op te zetten, hardware en software-installaties te controleren en om de gebruikers vanop afstand in een beheersbaar profiel te dringen. Afgaande op wat PC Week Online (11 augustus jl.) en anderen aan reacties konden optekenen, is het pakket echter meer een bundel slecht gedocumenteerde tools, dan de handige oplossing die de industrie verwacht.

BRUNO LEIJNSE

PC’S MET BETERE BEHEERSMOGELIJKHEDEN Zullen ze de NetPC in de vergetelheid drukken ?

Partner Content