ELEKTRICITEITSCENTRALE BRUGGE. Definitief
Maandag 15 mei zetten topverantwoordelijken van Electrabel in Brugge hun handtekening onder de aankoopakte van een terrein langs de Pathoekeweg. De Westvlaamse Intercommunale voor Ekonomische Expansie en Rekonversie (WIER) is de verkoper van het terrein, waarop tegen oktober 1997 een spiksplinternieuwe elektriciteitscentrale van 460 megawatt (MW) moet komen. Het betreft hier een zogenaamde STEG-eenheid (STEG staat voor een gekombineerde cyclus van stoom en gas).
Electrabel heeft alles bijeen zo’n vijf jaar geijverd voor dit dossier, dat werd omschreven als “levensnoodzakelijk voor West-Vlaanderen”. West-Vlaanderen tekent immers voor ruim 10 procent van de nationale vraag, terwijl de provincie zelf voor amper 2 procent van de produktie kan instaan. Die wanverhouding dreigde vroeg of laat zuur op te breken, aldus Electrabel. Toch kwam er van meet af aan veel tegenkanting vanuit verschillende hoeken (zie ook Trends van 14 november 1994). Toeval of niet, net voor de verkiezingen, krijgt dit dossier een definitief karakter. Per 14 april heeft de stad Brugge een bouwvergunning afgeleverd. De Vlaamse minister van Milieu Norbert De Batselier zette op 24 april het licht op groen, zowel qua milieuvergunning als qua exploitatievergunning. Op 2 mei jongstleden kwam de officiële toezegging van De Batselier bij Electrabel-baas Jean-Pierre Hansen terecht. Electrabel wil nu, zoals blijkt uit de aktie van maandag jongstleden, haast maken met de uitvoering van dit dossier.
Met de bouw van deze nieuwe elektriciteitscentrale is een investering van 12 miljard frank gemoeid, terwijl 40 rechtstreekse jobs geschapen worden. Onrechtstreeks wordt over veel meer tewerkstelling gesproken. In situ zullen de komende maanden honderden arbeiders uit de bouwsektor aan de slag zijn. Electrabel heeft zich voorgenomen om, overeenkomstig eerder gemaakte afspraken, geen nieuwe hoogspanningslijnen op te trekken. De STEG-centrale aan de Pathoekeweg zal nu, middels een ondergrondse lijn van zowat anderhalve kilometer, verbonden worden met de reeds bestaande hoogspanningslijn Izegem-Ardooie-Zedelgem. Bij Electrabel wordt opgelucht gereageerd, niet in het minst omdat West-Vlaanderen qua elektriciteitsvraag de snelst groeiende provincie van België is. De bouw van deze STEG-eenheid valt samen met het “vrijwillige maar tijdelijke moratorium” dat Electrabel heeft uitgeroepen op de bouw van nieuwe nucleaire centrales in ons land (zie ook “Feiten en Kommentaar”, blz. 9).
JEAN-PIERRE HANSEN (ELECTRABEL) Opgelucht omwille van de bouw van een nieuwe centrale.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier