ELECTRABEL SLUIT INTERSTOOM

Interstoom Aalst heeft zijn laatste stoomstoot uitgeblazen. De grootste klant, Amylum, schakelt eind ’98 over op een moderne miniwarmtekracht- centrale.

In Aalst bouwt Amylum Belgium samen met Electrabel een nieuwe warmtekrachtcentrale. De investering bedraagt 1,5 miljard frank. Als gevolg van een wereldwijde reorganisatie sluit de zetmelengigant zijn maïsmaalderij en glucoserie in de ajuinenstad. Dit betekent enerzijds minder en anderzijds een andere behoefte aan warmte en stroom, waardoor de huidige centrale van Interstoom Aalst niet meer aan de moderne wensen van de industriële gebruiker voldoet. Met andere woorden : de huidige Steg-centrale wordt ontmanteld. Sinds deze zomer levert de installatie geen elektriciteit meer aan Amylum en nabijgelegen ondernemingen of openbare instellingen. De inwoners van Aalst zelf merken van deze sluiting niets. Zij krijgen hun stroom via het Europees koppelnet.

Het agrovoedingsconcern Amylum telt een 15-tal productie-eenheden over heel de wereld en realiseert een groepsomzet van zo’n 30 miljard frank. In Aalst verwerkt het bedrijf voor 67 % in handen van de Britse suikergroep Tate & Lyle tarwe tot zetmeelproducten. Amylum heeft zes miljard frank geïnvesteerd in de modernisering van zijn fabriek in Nesle (Orsan). Daardoor is een jaarlijkse productiecapaciteit van één miljoen ton tarwezetmeel naar Frankrijk verhuisd.

Door deze delokalisatie en de modernisering van zijn fabriek aan de Dender heeft Amylum Belgium nu minder stroom nodig. Maar de onderneming heeft een nog lopende overeenkomst met Interstoom Aalst voor een minimale afname gedurende een aantal jaren. De bestaande installatie kostprijs drie miljard frank draait nog maar zeven jaar. Ondanks de hoge boeteclausule traditiegetrouw worden cijfers noch informatie gegeven, de zetmeelfabrikant heeft gezien de milieuproblemen en de reukhinder uit het verleden geen goede relatie met het publiek besloot de bedrijfsleiding toch een nieuwe centrale te bouwen.

De Interstoomcentrale Aalst dateert van 1923. Door het geringe debiet van de Dender, die als koelmiddel werd gebruikt, bleef de capaciteit van de klassieke installatie beperkt. Zeven jaar geleden schakelde Electrabel over op warmtekrachtkoppeling. Deze nieuwe techniek, die gelijktijdig warmte en elektriciteit produceert, bespaart zo’n 15 miljoen m3 aardgas per jaar.

INTERSTOOM AALST Ondanks boeteclausule wordt recente centrale van zeven jaar oud gesloten omdat Amylum minder stroom nodig heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content