ELECTRABEL MOET KABEL AFSTOTEN
Indien Tractebel en haar dochter Electrabel een ernstig bewijs willen leveren aan de Vlamingen, aan Luc Van den Brande, aan de Vlaamse financiers dat het hen menens is met een nieuwe samenwerkingsvorm met de meerderheid van de Belgen, dan is er één en slechts één marktconforme, én gelukkig pro-Vlaamse, werkwijze : het afstoten naar Telenet Vlaanderen van de kabelbelangen die Electrabel bezit in de Vlaamse gemengde intercommunales. De prijsbepaling is eenvoudig : zij kan zich richten op het procentuele deel van Electrabel in de waarde van de kabelabonnees (een abonnee heeft in Vlaanderen een overnamewaarde van 30.000 frank).
Trends heeft sedert de zomer ’94 regelmatig getoond begrip en waardering te hebben voor de Vlaamse politiek van de Tractebel-top. Na enkele maanden speldeprikken van Trends (na een tijd gevolgd door andere Vlaamse kranten) langs de ene zijde, en de aanvankelijke verbazing, lobbying en publieke non-kommunikatie van de leiding van Tractebel langs de andere zijde, beklijfde de boodschap : Vlaanderen is een feit en laat zich niet langer overheersen vanuit een historische en traditionele overmacht en meerderwaardigheid. Vandaar, als gevolg, de Vlaamse Aktie van Generale Maatschappij en Tractebel, vandaar de versnelde promotie van, onder meer, Jean-Pierre Depamelaere, vandaar de geboorte van Watco-Vlaanderen, vandaar de bedoeling om een Tractebel Engineering Vlaanderen te stichten, vandaar na maanden talmen een eerste rechtstreekse gesprek tussen Luc Van den Brande en Philippe Bodson (dat als merkwaardig gekwalificeerd wordt), vandaar andere tekenen van goodwill. Het voorgaande is pure winst voor Tractebel en de Vlaamse gemeenschap. We leven vandaag in een toestand van vreedzame coëxistentie tussen Tractebel en Vlaanderen. Echter, dat is onvoldoende.
De kern van het probleemgeval Tractebel is een oude kwestie : de machtskoncentratie van deze gevarieerde holding. Tractebel met zijn zeven business units is een kartel. Kartels zijn rijp, als de machtsgraad te groot wordt, voor ontbundeling. Dat heeft niks te maken met Vlaams-Franstalige evenwichtspelletjes maar alles te maken met respekt voor de vrije markt, een Europese trend, én doorzichtigheid.
VLD’ers bijvoorbeeld kunnen geen enkel probleem hebben met de geschetste oplossing. Ze zouden ze zelfs met vrucht kunnen overnemen als ekonomisch punt in hun kiesplatform. We herhalen : Electrabel moet afstand doen van zijn kabelbelangen ten voordele van Telenet Vlaanderen. Nadien blijft Electrabel nog oppermachtig in de elektriciteitsproduktie en de -distributie en bezit het nog immer een brede grondslag om zijn aandeelhouders te verrassen met aanlokkelijke dividenden.
Alle andere gestes blijven wassen neuzen en bewijzen dat Tractebel en Electrabel wel meegaand willen zijn voor nevenkwesties, maar niet voor hoofdzaken. Waarom mag men deze vergaande oplossing voorstellen ? Als Tractebel en Electrabel vandaag oppermachtig zijn, is dat om twee redenen : één, bekwaamheid, twee, een generatielange prioriteit bij het verwerven van koncessies. Koncessies, hoeft het gezegd te worden, die werden afgestaan, mits bepaalde voorwaarden, door de nationale overheid. Een koncessie-ekonomie is een geschenkenregen. Men dient er voor te werken om ze blijven verdienen, maar de allereerste beslissing is een politieke beslissing.
Door de Belgische federalizering en omwille van de historische achterstand van de Vlamingen in de engineering, de energie, de kabel, de afvalverwerking, enzovoorts we hebben het hier niet over het feit dat Vlamingen aanwezig zijn in deze aktiviteiten, vaak als goedbetaalde topmedewerkers van Tractebel en Electrabel, dat is een ander tema is de vrijwillige afstoting van haar kabelbelangen door Electrabel een daad van eerlijkheid, fair-play, rechtvaardigheid en Belgische burgerzin.
Wat Jos Ansoms, voorzitter van Intermixt, nastreeft met zijn gemengde intercommunales (zie ook Trends van 3 april, “Burgemeesters hebben holding”) is goed maar onvoldoende. Vlaanderen en zijn gekozen vertegenwoordigers mogen zich niet toespitsen op het verwerven van enkele percenten in Electrabel of enkele bestuursmandaten bij Tractebel. Neen, hij en het Vlaamse politieke milieu dienen voor een meer strategische benadering te kiezen en dus enkel te onderhandelen over het ontbundelingsscenario. Met meer bestuurderspluche is Vlaanderen weinig. Met de Electrabel-kabel bij Telenet Vlaanderen onstaat op korte tijd een onderneming met de omzet en de toekomstkansen van Bekaert.
F. Cr.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier