Eindelijk: een juist weerbericht
Een jaar geleden startte Rudy Boedts – ook wel de West-Vlaamse Armand Pien genoemd – MeteoOnline (verkoop van weerberichten aan een professioneel publiek) en Wxcams (beveiligingssystemen via webcam). Kregen de start-ups de wind in de rug?
Wxcams heeft vooral in de kuststreek afnemers gevonden. In zowat elke kustgemeente hangt nu een webcam. En de website met de Brugse webcam kreeg sinds 15 maart 2005 zelfs al 350.000 bezoekers. Alle kustgemeenten samen tekenden in het eerste jaar voor 2 miljoen bezoekers. “De webcams waren in de eerste plaats bedoeld als een soort van beveiliging,” vertelt zaakvoerder Rudy Boedts. “Die rol spelen ze nog altijd, maar ik stel vast dat het grote publiek ze ontdekt heeft als een soort kijkplaatjes, waarop ze zich baseren om een uitstap te plannen. Nu hebben we ook onze eerste camera’s verkocht in de Ardennen en in het buitenland.” Wxcams heeft ook al een camera op de Zugspitze, met 2962 meter de hoogste berg van Duitsland.
Boedts’ tweede geesteskind, MeteoOnline, wil zo precies mogelijke weerberichten aanbieden aan bedrijven. De basisinvestering was niet gering: een kleine 50.000 euro om de software te verbeteren. Want het weerbericht voor pakweg een groenteboer in Sint-Katelijne-Waver kan anders zijn dan dat voor een landbouwer in Diksmuide. “De land- en tuinbouwers hebben ons wel degelijk ontdekt,” zegt Boedts. “Ik ben ook aangenaam verrast door de respons uit de Kempen en Limburg. Wie abonnee is, krijgt elke morgen een fax met gedetailleerde weergegevens, maar ook met advies in functie van dat weer. Dat is een nieuwe dienst. Zo kunnen we iemand aanraden om bij te sproeien of net niet te sproeien in functie van de verwachte neerslag.”
Boedts haalt met MeteoOnline een gemiddelde van 85 % accuraatheid met zijn weersvoorspellingen. Hij stuurt ze vanuit het gloednieuwe hoofdkwartier op het strand van Koksijde, dat op één jaar tijd ook 150 groepsbezoeken ontving. “Met mijn nieuwe bedrijven heb ik een jaar na de start meer dan ooit de ambitie om te blijven groeien. Nu we al heel wat land- en tuinbouwers hebben overtuigd, willen we hetzelfde realiseren in de bouwsector. Ook in Nederland en Frankrijk willen we doorbreken.”
Boedts kijkt met voldoening terug op zijn startjaar, maar kreeg ook af te rekenen met een tegenvaller. De subsidies die hij ontving uit handen van de Vlaamse minister van Toerisme om via internet kustweerberichten te geven, droogden op. Normaal hadden de kustgemeenten dat financieel moeten compenseren, maar dat bleef steken in het stadium van de goede bedoelingen. Gevolg: van de 4000 tot 7000 on-lineklanten bleven er maar enkele honderden over, die nu in de geldbeugel (50 euro op jaarbasis) moeten schieten om het kustweerbericht via internet te ontvangen.
“Het voorbije jaar? Het was harder werken dan ik voorspeld had,” lacht Boedts. “Ik sta normaal om 4 uur ‘s morgens op en een gemiddelde werkdag duurt twaalf uur. Nog een geluk dat ook mijn vrouw onder hetzelfde dak werkt, anders zagen we elkaar nooit.”Karel Cambien
Karel Cambien
“Een gemiddelde werkdag duurt twaalf uur.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier