Einde aan de groei
Na tien jaar met stevige prijsstijgingen lijkt de appartementenmarkt in Bredene toe aan een adempauze. In 2012 daalden de prijzen.
Het kleine Bredene heeft in tien jaar een metamorfose ondergaan. Toch zeker Bredene-Duinen, het toeristische hart van de badplaats. Woningen en afgeleefde appartementsblokjes maakten systematisch plaats voor nieuwe en meestal hogere ‘residenties’. De Oostendse projectontwikkelaars Sleuyter en Versluys waren de trekkers van de vernieuwing.
Een en ander valt ook af te lezen uit de prijsevoluties van het vastgoed. In 2002 was Bredene met een referentieprijs voor appartementen van 96.000 euro veruit de goedkoopste gemeente van de hele kust. Tien jaar later bedraagt de referentieprijs 247.000 euro — een stijging met maar liefst 214 procent — en is Bredene duurder dan Blankenberge, De Panne en Middelkerke. “Die forse prijsstijging moet je toch wat nuanceren”, vindt Matthias Maelfeyt van Astrid Immobilia.”De appartementen van tien jaar geleden bestaan niet meer. Het is hier nu een heel andere markt.” Niettemin profiteerde ook het Bredense vastgoed van de prijshausse van midden vorig decennium. “Toen zagen we echt spectaculaire prijsstijgingen, tot 10 procent per jaar. Maar vanaf 2009 zijn de prijsstijgingen veel gematigder geworden.”
Misschien zijn de prijzen toch iets te snel gestegen, want de statistieken van de federale overheidsdienst Economie tonen een prijsdaling van 7 procent in 2012. Samen met Knokke-Heist is Bredene de enige kustgemeente waar de prijzen zakten. “Ons aanvoelen is dat de prijzen eigenlijk al sinds 2011 stabiliseren”, zegt Matthias Maelfeyt. “Maar vorig jaar zijn er vooral in de lagere prijsklasse appartementen verkocht. Dat verklaart volgens mij de prijsdaling.”
De eerste maanden van dit jaar waren “triestig” volgens Maelfeyt. “De economische onzekerheid weegt op het sentiment en het weer heeft ons ook niet geholpen. April was wel uitzonderijk goed. Ik denk dat er een ‘Cyprus-effect’ heeft gespeeld: de mensen werden onzeker over hun spaargeld en kozen voor vastgoed.”
Nieuwe woonwijk
Nu het vastgoed langs de Kapelstraat en de Driftweg tot aan de Zeelaan, op enkele panden na, volledig vernieuwd is, zoeken de projectontwikkelaars het wat verderop buiten het centrum, richting Oostende. “Ze bouwen daar iets andere appartementen”, zegt Matthias Maelfeyt. “De prijzen liggen in dezelfde lijn als in het centrum, maar de appartementen zijn er iets ruimer.”
Grootse plannen zijn er ook richting hinterland aan de Spuikom. De investeringsgroep Ostendia wil er een nieuwe woonwijk bouwen met in de eerste fase een dertigtal woningen en ongeveer honderd appartementen. In de paasvakantie is Agence Eeckhout gestart met de voorverkoop van een eerste deelproject (38 eenheden) en volgens Jan Eeckhout is er “een gezonde en zeer diverse interesse” voor het project. “Vandaag is iets meer dan 20 procent verkocht”, zegt hij. “De kopers zijn zowel mensen uit de streek, jong en oud, als investeerders.”
Matthias Maelfeyt oppert dat Bredene misschien wel te snel groeit. “De gemeente doet wel inspanningen. Dat er in navolging van de erg populaire Twins Club twee nieuwe beachhouses bij komen, is toe te juichen. Maar niet alle infrastructuur volgt het groeitempo. Met de opening van de Albert Heijn hebben we nu drie supermarkten langs de Kapelstraat, maar het aantal parkeerplaatsen is niet toegenomen. Als het gemeentebestuur tweedeverblijvers wil blijven aantrekken, moet het daar toch eens grondig over nadenken.”
LAURENZ VERLEDENS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier