EIGEN KAPITAAL

De Limburgse werknemers zijn in 1996 lichtjes productiever geworden. De omzet van de Limburgse ondernemingen ging er iets op vooruit tenzij de inflatie in rekening wordt gebracht.

De gemiddelde omzet van de 500 grootste bedrijven in Limburg is vorig jaar met 1,6 miljoen frank gestegen. Dat is een toename met amper 0,11 procent op een gemiddelde omzet van anderhalf miljard frank.

Eén en ander blijkt uit de Top 500 van de christelijke werkgeversvereniging VKW. Die Top is dit jaar aan zijn twaalfde editie en wie er een plaatsje in wou bemachtigen, moest in 1996 een omzet van 229,2 miljoen frank halen. In 1995 was dat nog 224,1 miljoen frank.

De grootste bedrijven liggen vooral in Midden- en West-Limburg. Samen zijn ze goed voor 59 procent van de tewerkstelling. De 500 grootste bedrijven uit Limburg telden vorig jaar 69.876 werknemers ; goed voor 30 procent van de totale tewerkstelling en 41 procent van de tewerkstelling in de privé-sector. In reële cijfers kregen de Limburgse bedrijven er vorig jaar 716 werknemers bij. De realiteit is echter dat bij het aantal jobs binnen de Concentra Holding ( Het Belang van Limburg) ook de medewerkers van De Vlijt ( Gazet van Antwerpen) worden meegeteld. Ook de fusie van Alcatel en Cable Benelux zorgt, op papier, voor extra werknemers. Zonder Concentra Holding en Alcatel Cable Benelux zagen de 500 grootste Limburgse bedrijven vorig jaar 755 werknemers afvloeien.

De belangrijkste werkgevers in Limburg zijn Ford, Philips, Tessenderlo Chemie en ALZ. De autonijverheid is Limburgs grootste werkgever, zeker wanneer de ongeveer 3000 jobs in de toeleveringsindustrie in rekening worden gebracht.

Voor de verdere uitbouw van hun economie rekenen de Limburgers blijkbaar vooral op zichzelf. Niet minder dan 58 procent van het kapitaal van de Limnburgse bedrijven is… Limburgs ; amper 27 procent komt uit het buitenland. De omzet van de 500 grootste steeg in 1996 gemiddeld met 1,6 miljoen frank ; de gemiddelde omzet per werknemer steeg van 10,68 miljoen in ’95 naar 10,73 miljoen frank in ’96. Wordt de inflatie in rekening gebracht, dan ging de omzet vorig jaar achteruit. Dat vertaalt zich ook in de resultaten van de Limbrugse bedrijven : 18,5 procent tekende in 1996 een verlies op. In 1995 beperkte zich dat tot 16,9 procent.

FORD-GENK Auto-industrie is de grootste werkgever in Limburg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content