Eeuweling

TIGER WOODS Wil opnieuw stunten op de US Open. © BI

Na de winst van Tiger Woods op de Masters en de topprestatie van Brooks Koepka in het PGA Championship is het deze week tijd voor het volgende grandslamtoernooi: de US Open op het parcours van Pebble Beach. De mythische links in Californië viert dit jaar zijn honderdste verjaardag en kreeg ook daarom het toptoernooi toegewezen.

Pebble Beach is gelegen in het paradijselijke Monterey, langs de klippen van de Stille Oceaan. Het parcours heeft in de internationale golfwereld het statuut van een geklasseerd monument, een Amerikaanse versie van het Schotse St Andrews. Het is een bedevaartsoord voor golffanaten, met een greenfee van 525 dollar die amateurspelers niet kan afschrikken. Ieder jaar wordt er een toernooi van de PGA Tour gespeeld, en de US Open gaat er al voor de zesde keer langs. Dat gebeurde voor het eerst in 1972, toen Jack Nicklaus won, daarna nog in 1982 (Tom Watson), 1992 (Tom Kite), 2000 (Tiger Woods) en 2010 (Graeme McDowell).

Vooral de overwinning van Woods ligt nog vers in het geheugen. In vreselijk weer finishte hij twaalf onder de par met vijftien slagen voorsprong op Jimenez en Els. Vandaag zegt Woods nog vaak dat de US Open van 2000 een van de mooiste overwinningen in zijn carrière is. We zijn negentien jaar later, en Woods komt opnieuw aan de afslag. Met de ambitie te stunten op een parcours dat net zoals de Augusta National, waar de Masters wordt gespeeld, perfect bij zijn speelstijl past en ook heel wat ervaring van de spelers vergt.

Met de wind die een hoofdrol kan spelen, is Pebble Beach een parcours dat niet alleen lef, maar vooral ook strategisch inzicht vereist. Zoals op de beruchte zevende hole, een kleine par 3 van minder dan 100 meter, met een piepkleine green omzoomd door bunkers en de oceaan, die alleen te bereiken is met een millimeterprecieze slag. Een hole die veel spelers angst inboezemt, zozeer dat Sam Snead er ooit zijn putter voor gebruikte. Maar de bekendste hole van het Californische parcours is de achttiende, waar iedere bezoeker een selfie neemt. Links is er de eindeloze oceaan, zodat je als speler bang bent dat je de bal in zee zal slaan. Nu nog hopen dat de beslissing zondag pas op die 18 valt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content