Eerste consolidatie

De aandelenmarkten trappelen de laatste dagen ter plaatse, maar bij de leiders van de Beleggerscompetitie zien we voor het eerst een consolidatie.

Het aantal deelnemers in de Beleggerscompetitie, het jaarlijkse initiatief van Key-trade Bank en Cash, is opgelopen tot meer dan 21.000. Hoewel er sprake is van enige consolidatie aan de top, blijven de afstanden tussen de koplopers gering, zodat de strijd zeker nog niet is gestreden. Voor wie zijn beleggingscapaciteiten wil testen, is het trouwens nog niet te laat om in te schrijven. De competitie eindigt op maandag 31 mei 2010 en u kunt nog altijd de hoofdprijs, een luxeauto Infiniti ter waarde van 60.000 euro, in de wacht slepen. Omdat de tweede tussenperiode is begonnen, komen nieuwkomers niet meer in aanmerking voor dit tussenklassement. Wel kunt u uw kans wagen tijdens het derde en het vierde tussenklassement. Deelnemen aan de Beleggerscompetitie is gratis en u kunt zich nog steeds registreren op de website www.beleggerscompetitie.be. We vermelden wel nog even dat u zich slechts eenmaal geldig kunt inschrijven. Anders komt u niet in aanmerking om prijzen te winnen.

Even gluren

Het kan leerrijk zijn om even in de portefeuille van een aantal leidende deelnemers te kijken, om te zien hoe zij het doen. Het is niet altijd aangewezen om veel te traden. We denken daarbij aan het beursgezegde “Cut your losses let your profits run” (beperk uw verliezen, laat uw winsten oplopen). Lief-lutje, die de eerste prijs van het eerste tussenklassement in de wacht sleepte, brengt dat in de praktijk. Ze gooit nog steeds hoge ogen met een portefeuille vol financiële aandelen waaraan ze geen wijzigingen aanbrengt. Serge, een andere koploper, blijft zijn strategie trouw om via trackers met een hefboom op indexen als de CAC-40, de AEX en de Eurostoxx50 in te spelen op een stijging van de beurzen.

Voorzichtig met tips

Bijna iedere belegger krijgt vroeg of laat wel eens een tip van een vriend of kennis die zegt dat hij een bepaald aandeel moet kopen omdat de koers sterk zou stijgen of omdat het bedrijf zou worden overgenomen. In de praktijk vallen die tips meestal tegen. Hoewel voorwetenschap welig tiert op de beurzen, is het weinigen gegeven om te weten dat een aandeel effectief zal worden overgenomen. Houd er ook rekening mee dat de informatie die u krijgt misschien van de vijfde of tiende hand is, zodat ze al vervormd is. Van een mogelijke overname of de kans op een overname wordt dan snel een zekere overname gemaakt. In de praktijk werken dergelijke tips echter niet. (C)

Door Etienne Langerwerf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content