Eerste beursdagen zijn niet altijd de beste

© Getty Images

Het Antwerpse chemiebedrijf Azelis heeft zijn intention to float op Euronext Brussel de wereld ingestuurd. Kleine beleggers kunnen niet inschrijven op de beursgang. Azelis is naar eigen zeggen de schakel tussen 2200 leveranciers van speciale chemicaliën en voedingsingrediënten en meer dan 45.000 klanten. Sectorgenoten zijn het Nederlandse IMCD en het Duitse Brenntag, dat op 20 september in de DAX komt. Azelis hoopt circa 880 miljoen euro op te halen, om schulden terug te betalen.

1. Is het jammer dat kleine beleggers de eerste dag missen?

Bij twee van de drie introducties op de Brusselse beurs in 2021 was de eerste dag fantastisch. De waterzuiveraar Ekopak won 7 procent en staat vijf maanden later op 23 procent winst. Bij de gewasbeschermer Biotalys is er een nipt verlies voor de beleggers van het eerste uur. Zij die vanaf de tweede beursdag instapten, hebben nu 7 procent winst. Het internet- en tv-platform Choice won 10 procent op zijn eerste dag. Daarna ging het bergaf. Choice is 20 procent minder waard dan bij de beursintroductie.

2. Blijven beleggers beter weg van nieuwkomers?

Onderzoek wijst uit dat bedrijven het vaak moeilijk hebben in hun eerste beursjaar. Er is een tracker op de markt, de Rennaissance IPO ETF, die Amerikaanse aandelen koopt vijf dagen na hun introductie en die na twee jaar weer verkoopt. In 2021 bleven de Amerikaanse beursdebutanten (+8%) achter op de Amerikaanse beurs (+23%). Maar in vijf jaar bracht de Rennaissance IPO ETF twee keer zoveel op als een korf S&P500-aandelen. Wie graag op veilig speelt, wacht beter tot de eerste woelige dagen voorbij zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content