EENVOUD EN BETROKKENHEID ZIJN ONZE WAARDEN’

Value Square grijpt terug naar de filosofie van het ‘value beleggen’ uit de jaren dertig. Geen gekke dingen doen, kijken naar kwaliteit. Echt beleggen dus, niet speculeren.

Als hij twee dingen naar voren zou mogen schuiven, zegt Wim Descamps van Value Square, dan zijn dat eenvoud en betrokkenheid. Met eenvoud doelt hij op het soort assets waarin Value Square voor zijn cliënten belegt: aandelen, obligaties, wat grondstoffen, wat goud, wat liquiditeiten… “Geen ingewikkelde dingen.” Betrokkenheid staat voor de intense opvolging van de investeringen. Twee van de negen medewerkers zijn ‘analist-beheerder’, voltijds bezig met het contacteren van ondernemingen. “Nic Van Broekhoven zit op dit ogenblik in Djakarta, om bedrijven te bezoeken die we in onze portefeuilles hebben.”

Met zijn naam refereert de vermogensbeheerder in Sint-Denijs-Westrem naar het ‘value beleggen’ van Benjamin Graham, de leermeester van Warren Buffett. Het is een filosofie voor mensen die hun vermogen willen beleggen, maar niet willen speculeren.

Voor cliënten met een zelfde risicoprofiel en een vergelijkbaar vermogen lopen de investeringsbeslissingen gelijk. Verschillende modelportefeuilles vormen daarvoor het richtsnoer. Eén daarvan de eigen bevek Value Square Fund Equity World, opgericht in 2008. Die belegt wereldwijd in kwaliteitsvolle aandelen van beursgenoteerde ondernemingen, geselecteerd volgens dezelfde fundamentele filosofie. “Het fonds maakt het mogelijk een graantje mee te pikken van markten waartoe je als individuele belegger geen toegang hebt. Zoals Brazilië, Turkije of India.”

Investeringen in de bevek worden uiteraard altijd gecombineerd met andere beleggingen, ook vastrentende. Een typische cliënt zal voor de aandelen bijvoorbeeld beleggen in het Value Square Fund Equity World en voor het vastrentende gedeelte in individuele obligaties. Maar veel cliënten opteren ook voor individuele aandelen. “Al was het maar omdat Value Square al langer bestaat dan de bevek.”

Value Square concentreert zich op het beleggen van het vermogen. Het doet dat zelf, of het ondersteunt de cliënt die zelf wil beslissen. Andere activiteiten laat het liever over aan specialisten: “Vermogensplanning en dergelijke komen wel aan bod in gesprekken met cliënten, maar als ze echt meer willen weten, doen we een beroep op ons netwerk”, zegt Wim Descamps.

“We zien voor onszelf ook een belangrijke educatieve rol weggelegd. Wij moeten onze cliënten helpen om zich niet door emotionele ingevingen te laten leiden. Daarom zorgen we niet alleen voor een goede opvolging van de beleggingen, maar ook voor een sterke doorstroming van de informatie.” De cliënten kunnen bijvoorbeeld mee op bezoek in de Belgische bedrijven waarin belegd wordt. En de algemene vergadering van de eigen bevek is allesbehalve een juridische formaliteit: jaarlijks duiken er volgens Descamps een 150 cliënten voor op.

Veel van de portefeuilles behoren toe aan particuliere cliënten en zijn tussen de 400.000 en 500.000 euro groot. Meer en meer zijn ook bedrijfsleiders cliënt. Of hun vennootschappen. En familiale clusters. Wim Descamps constateert ook een groeiende populariteit van het value beleggen bij institutionele beleggers. “Denk aan pensioenfondsen of sociale secretariaten, onderwijsinstellingen, beroepsfederaties…”

Liever geen letterwoorden

Value Square is ruim drie jaar actief. Was 2007 achteraf bekeken niet een erg ongelukkig jaar om met een investeringsactiviteit te beginnen? Descamps vindt van niet: “We hebben vooral het gevoel dat de ontwikkelingen onze analyse bevestigd hebben. De argumenten die we toen hadden om hiermee te starten, zijn vandaag gemakkelijker te verdedigen. Dat er te veel ondoorzichtigheid en te veel letterwoorden zijn – ABS, CDO, CDS – klinkt nu niet meer zo vreemd als toen.”

Paniek is er in Sint-Denijs-Westrem dan ook niet. Ook de voorbije weken niet. “We zijn zelfs niet zenuwachtig geweest. Ons fonds noteert nog altijd 10 procent hoger dan op 1 januari. We hebben vrij stevig geïnvesteerd in Azië en we hadden voor de jongste crisis behoorlijk wat gedesinvesteerd om winst te nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content