Eendracht maakt macht

JAY MONAHAN De grote baas van het Amerikaanse circuit zit nu in de raad van bestuur van zijn Europese collega's. © Getty Images

De Amerikaanse PGA Tour en de Europese Tour hebben een eerste stap in elkaars richting gedaan. Voor een huwelijk is het nog te vroeg, maar een verloving is het wel. De twee kampioenschappen, die jarenlang felle concurrenten waren, hebben beslist nauw samen te werken. De PGA Tour heeft een minderheidsparticipatie genomen in European Tour Productions, dat mediacontent internationaal verspreidt. Jay Monahan, de baas van het Amerikaanse circuit, zit nu in de raad van bestuur van zijn Europese collega’s. Waarnemers zijn het erover eens dat daarmee de eerste stap naar een fusie is gezet.

Het lijkt heel waarschijnlijk dat het op termijn tot één groot internationaal circuit komt, met de beste spelers van beide kampioenschappen. “Nieuw is dat niet”, zegt Andy Hancock van Golazo Consulting, een referentie in de organisatie van golftoernooien in België. “Dat was al een droom van Severiano Ballesteros. In de jaren negentig dacht Greg Norman er even aan een internationale Tour op te starten. Recenter was achter de schermen sprake van een soort Premier League, gefinancierd met Saudisch geld. Dat project heeft de onderhandelingen versneld.”

De financiële gezondheid van de European Tour is al jaren een zorg. Niet toevallig zijn veel Europese topspelers hoofdzakelijk in de Verenigde Staten actief. Daar kwam de coronacrisis bovenop, waardoor dit jaar veel toernooien zijn afgelast. De European Tour moest wel op zoek naar een partner.

De krijtlijnen van de nieuwe structuur zijn nog niet bekend. We lijkt het evident dat de PGA Tour zich zal positioneren als de ceremoniemeester van de mondiale golfsport. De PGA was al aanwezig in Azië en Zuid-Amerika, en heeft nu ook een voet tussen de deur in Europa. “Strategisch en sportief, maar vooral financieel is dat heel slim”, vindt Hancock. “Merkwaardig genoeg raakte de PGA Tour niet aan de opbrengsten van de Ryder Cup, die naar de PGA of America gaan, terwijl de Europese opbrengsten wel in de kas van de European Tour terechtkomen. Met dit akkoord krijgt de PGA Tour via Europa toegang tot het geld van het toernooi.”

Het is nog te vroeg om te zeggen hoe de kalender van een toekomstige wereldtour eruit kan zien. De kans is groot dat de ATP Tour van het tennis een inspiratiebron wordt, met een algemene kalender en toernooien in drie categorieën. Of dat voor iedereen een win-winsituatie is, moet de toekomst uitwijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content