‘EENDRACHT IN OPEC IS ZOEK’

“Het lijkt erop dat de OPEC-landen het steeds moeilijker hebben om de discipline in hun kartel te garanderen”, zegt Peter De Keyzer, de hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis.

De olieprijs steeg van minder dan 30 dollar per vat in januari naar 43 dollar eind vorige week. Een deel van die rally was te danken aan de aankondiging van enkele grote olieproducerende landen – zoals Rusland, Qatar en Saudi-Arabië – dat ze hun productie willen bevriezen op het niveau van januari. Op een vergadering zondag in Doha moest die intentie worden vastgelegd in productieafspraken. Maar de meeting liep af op een sisser. Iran stuurde zijn kat. Zonder dat land hebben vooral de Saudi’s weinig zin om op de rem te staan. Toch hebben steeds meer landen moeite hun begroting op orde te krijgen, nu ze het met minder olie-inkomsten moeten stellen. Veel olieproducerende landen hebben een hogere olieprijs nodig om hun overheidsfinanciën in balans te houden.

De olieprijs zakt opnieuw, omdat het OPEC-kartel er opnieuw niet in geslaagd is productieafspraken te maken. Waar loopt het spaak?

PETER DE KEYZER. “Het lijkt erop dat de OPEC-landen het steeds moeilijker hebben om de discipline in hun kartel te garanderen. De verleiding voor vrijbuiters is heel groot. Als alle andere landen hun productie laten dalen – met een prijsstijging tot gevolg – en een land zelf veel blijft produceren, ziet het zijn inkomsten stijgen. Die vaststelling ondermijnt de eendracht en de discipline in het eens zo machtige kartel.”

Vorige week hield het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn jaarlijkse lentevergadering. Wat onthoudt u van de topontmoeting van de ministers van Financiën en economen?

DE KEYZER. “Het IMF heeft steeds meer oog voor het chronische karakter van de zwakke wereldwijde groei. Zo onderstreepte het dat de lage of zelfs negatieve rentes van de centrale bank op hun limieten beginnen te botsen. Lage rentes op zich zorgen niet voor meer economische groei. Naast zijn traditionele pleidooi voor meer structurele hervormingen onderstreept het IMF ook dat er meer behoefte is aan een expansief budgettair beleid om de groei aan te zwengelen. Maar het ziet dat alleen als een mogelijkheid voor landen met een houdbare schuldpositie. Het is dan ook de vraag hoeveel westerse landen daarvoor in aanmerking komen.”

De gemiddelde rente op Duitse overheidsobligaties daalde vorige week tot nul. Ziet u de rentes nog dieper zakken? Is een negatieve Duitse tienjaarsrente realistisch? En hoe diep denkt u dat de Belgische rente nog kan zakken?

DE KEYZER. “Meer dan waarschijnlijk daalt de Duitse rente nog verder. In dat geval kan ook de Belgische langetermijnrente nog wat lager. De Europese Centrale Bank zal haar extreem soepele beleid nog een tijdlang volhouden en komt binnenkort nog met meer stimuleringsmaatregelen over de brug. Dat betekent dat de langetermijnrentes nog meer kunnen terugvallen. Hoewel iedereen het heeft over structurele hervormingen als bron van economische groei, worden die met de lage rentes minder waarschijnlijk. Door de lage rentes is het doorrollen van de hoge overheidsschulden zo goed als gratis. Het perverse effect daarvan is dat de noodzaak van schuldafbouw volkomen lijkt te verdwijnen.”

Deze rubriek is elke maandag te lezen op MoneyTalk.be. Hebt u zelf een vraag, e-mail ze naar moneytalk@moneytalk.be, met als onderwerp: Vraag voor economen.

“De noodzaak van schuldafbouw lijkt volkomen te verdwijnen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content