Een webwinkel in drie minuten, echt?

Droomt u ervan uw producten ook in cyberspace te koop aan te bieden? Om zaken te doen in Frankrijk of – waarom niet? – Mexico, zonder dat u een dure organisatie op poten moet zetten? Op het internet staan heel wat betaalbare oplossingen. Wij hebben er eentje voor u getest.

“Uw eigen beveiligde webshop in drie minuten, helemaal gratis”. Het sloganeske aanbod van Weezbe wekt wellicht een zekere argwaan bij bedrijven die een onlineverlengstuk aan hun verkoop willen brei-en. Weezbe is niet het enige platform waarop ze terechtkunnen. Er zijn er ontelbare.

Wij deden de test met Weezbe en bouwden zogezegd een outletstore van oude tijdschriften. Dit zijn onze bevindingen, stap voor stap.

Aan de slag

Een account aanmaken op Weezbe is snel gebeurd: u geeft uw e-mailadres in en krijgt meteen een link toegestuurd. Door daarop te klikken, bevestigt u uw inschrijving en kunt u met de opbouw van uw winkel beginnen. Alles gebeurt verder online… en het duurt inderdaad maar een paar minuten.

De opbouw

Daarna moet u een aantal gegevens invullen om uw webwinkel te activeren (en dus online te plaatsen): persoonlijke gegevens, financiële gegevens, facturatiegegevens, wettelijke informatie, enzovoort. U kiest ook het logo van uw pagina en uw facturen. Als u alles bij de hand hebt, duurt ook deze kleine administratieve stap maar enkele ogenblikken. U kunt ook aanduiden in welke talen uw webwinkel beschikbaar zal zijn: Nederlands, Frans, Engels, Spaans en/of Duits.

De winkel inrichten en producten toevoegen

De volgende stap is het inrichten van de winkel. Kies het design van uw website uit de standaardlay-outs, bepaal de rubrieken en voeg de eerste producten aan uw assortiment toe: het gaat allemaal heel intuïtief. Aan de linkerkant van het scherm verschijnt bij elke stap een geel kader met uitleg, dat u tijdens het hele proces begeleidt. Een pluspunt is dat u op de productfiches kunt toevoegen wat u maar wilt: omschrijving, naam van de fabrikant, foto’s,… Uiteraard houdt Weezbe uw voorraad bij. Het enige wat u daarvoor moet doen, is uw startvoorraad invullen. Als u het gewicht van elk artikel ingeeft, berekent het systeem voor uw klant automatisch hoeveel het kost om zijn pakket te versturen via Taxipost. Ook voor andere zendingen (bijvoorbeeld naar het buitenland) kunt u het tarief ingeven in functie van het gewicht.

Voor de producten kunt u ‘kenmerken’ of ‘waarden’ kiezen, en bepaalde ‘opties’ (zoals maten of kleuren). In het begin is het wat zoeken, maar de Weezbe-gids zet u aardig op weg. Bij het aanmaken van de productfiches kunt u ook bepalen welke verwante producten de potentiële klant te zien krijgt als hij iets aanklikt of koopt: accessoires, extraatjes, enzovoort.

Als u een uitgebreide productcatalogus hebt, hoeft u niet noodzakelijk elk product manueel in te geven: u kunt ook uw databank in Weezbe importeren (met CSV-bestanden). Het programma biedt ook de mogelijkheid om automatisch producten op eBay te zetten, terwijl de voorraden en bestellingen centraal worden beheerd.

De verkoop stimuleren

Zodra de producten online staan, kunt u met Weezbe marketingacties op uw klanten loslaten: promoties, kennismakingsaanbiedingen, sponsoring, ge-trouwheidspunten, suggesties om aan het winkelmandje toe te voegen. Ook een promotionele e-mailing be-hoort tot de mogelijkheden.

Prijs: echt gratis?

Weezbe rekent niets aan voor het oprichten van de shop, net als enkele van zijn concurrenten. Ook de eerste zes maanden gebruik zijn gratis. Vanaf de zevende maand betaalt u een commissie op uw verkoop, gaande van 5 procent op een maandomzet tot 1500 euro (met een minimumfactuur van 19 euro per maand) tot 1 procent op een maandomzet vanaf 50.000 euro.

CHRISTOPHE CHARLOT

Partner Content