Een Vrije Markt voor beleggers met kennis van zaken

Zo vrij zijn beleggers er namelijk niet. Aandelen kopen is meestal geen probleem, maar soms zijn de volumes voor bepaalde aandelen zo laag dat verkopen een stuk moeilijker wordt.

Op het eerste gezicht hebben de aandelen die noteren op de Vrije Markt van Brussel, of toch een aantal ervan, minder geleden onder de crisis dan hun tegenhangers die noteren op Euronext Brussel. In 2008 waren de prestaties van de aandelen op de Vrije Markt vaak negatief, maar meestal gingen ze minder diep in het rood dan de grotere aandelen genoteerd op Euronext. Tenminste… als we überhaupt hun prestaties kunnen berekenen, want dat is verre van vanzelfsprekend voor alle aandelen. Bij bepaalde aandelen is de handel namelijk zo beperkt dat het berekenen van een jaarprestatie totaal geen zin heeft. De Vrije Markt is dus een wat merkwaardige beursmarkt waar u best niet op goed geluk al uw spaargeld parkeert.

Geen dalen, geen pieken

Sommige aandelen op de Vrije Markt zijn erin geslaagd om tijdens de beurscrisis de schade te beperken, maar er zijn er slechts enkele die sinds begin dit jaar een stijging lieten optekenen. In feite is eerder het omgekeerde waar: die aandelen hebben 2008 zonder al te veel kleerscheuren doorstaan, maar met enige vertraging krijgen ze de klap nu, op een moment waarop de andere hun wonden likken. Wees dus voorzichtig, want de crisis is nog niet voor iedereen voorbij.

Onderneming van het jaar

De cijfers liegen er niet om: van de 27 bedrijven die noteren op deze niet-gereguleerde markt, zijn er maar zes die sinds januari een positieve prestatie hebben neergezet. Een van die zes is Proximedia. Die naam zal wellicht een belletje bij u doen rinkelen en dat is niet onlogisch, aangezien het gaat om de onderneming van het jaar. Dit vernieuwende bedrijf, dat actief is in het domein van de informaticadiensten en internet, heeft een spectaculaire reeks neergezet van 22 opeenvolgende semesters van sterke omzet- en winstgroei en een stijging van de liquiditeiten. Voor dit jaar verwacht de groep een stijging van de verkoop en diensten met 35 % tot ongeveer 40 miljoen EUR. Kort samengevat biedt dit in Drogenbos gevestigde bedrijf middelgrote, kleine en zeer kleine ondernemingen de volgende diensten aan:

– de ontwikkeling en hosting van websites (plus alle toepassingen die daarmee gepaard gaan), waarvan de inhoud kan worden aangepast aan de behoeften van de abonnees;

– de terbeschikkingstelling van een krachtige computer die bovendien om de twee jaar kan worden vervangen op vraag van de abonnee;

– de levering van internetdiensten zoals de internetaansluiting, het beheer van domeinnamen, het beveiligde beheer van e-mailadressen en gegevensbescherming;

– verschillende aanvullende diensten zoals een basisopleiding van het personeel dat er gebruik van maakt en een permanente bijstand.

Dit activiteitendomein profiteert van een alsmaar toenemende vraag en stelt het bedrijf vooral in staat om een trouwe klantenkring op te bouwen. Het is dus geen verrassing dat het aandeel sinds januari met 42 % de hoogte is ingegaan. Het is waarschijnlijk een van de meest liquide aandelen op de Vrije Markt en ook een van de meest aantrekkelijke.

De aandacht die het bedrijf kreeg na het behalen van de felbegeerde titel van ‘Onderneming van het jaar 2009’, heeft de koers van het aandeel uiteraard een extra duwtje in de rug gegeven. Hoewel het aandeel niet kan worden beschouwd als bijzonder goedkoop, is het ook zeker niet te duur als we rekening houden met de groeivooruitzichten.

Mocht het u nog niet duidelijk zijn: Proximedia is veruit onze favoriet op deze markt, ook al maakt het soms gebruik van bedenkelijke commerciële praktijken. Toch is er nog een aantal andere bedrijven dat ons ook kan bekoren. Om te bepalen of een bedrijf interessant is, baseren we ons op vier criteria:

– actief in een groeisector;

– dominante positie in de sector;

– winstgroei;

– samenhangend zakelijk model.

Naar onze mening zijn er vijf bedrijven die aan die criteria beantwoorden, namelijk FleXos, Newtree, PNS, Realco en Reibel. Hieronder leest u waarom die bedrijven volgens ons in dit lijstje thuishoren.

Realco

Realco, een jonge groep gevestigd in Louvain-la-Neuve, speelt in op een zeer actueel maatschappelijk thema: de ontwikkeling van groene technologieën. Dit biotechnologische bedrijf, dat ruim dertig jaar geleden werd opgericht, ontwikkelt enzymatische producten die het mogelijk maken om afvalwater op een natuurlijke manier te zuiveren. Dat product heeft zijn efficiëntie bewezen en wordt niet alleen verkocht in Europa en (sinds kort) de Verenigde Staten, maar ook in opkomende regio’s zoals Oost-Europa, China en India. De economische crisis heeft slechts een beperkte impact gehad op het bedrijf, dat zijn omzet lichtjes zag afnemen van 5,665 miljoen EUR eind 2007 tot 5,426 miljoen EUR eind 2008. Niets wereldschokkends dus. De balans van het bedrijf blijft gezond (mede dankzij de steun van twee referentieaandeelhouders: Ecotech Finance en Oxygen) en ondanks een allesbehalve gunstige economische context in de afgelopen maanden zijn de uitbreidingsprojecten niet in de koelkast gestopt. Zo heeft de groep in september een filiaal geopend in Ohio in de Verenigde Staten om er haar schone technologie bij lokale bedrijven te promoten. De recente bewustwording in de Verenigde Staten van het belang van een groei die het milieu respecteert, kan een bedrijf als Realco, dat een product aanbiedt dat uniek is in zijn soort, alleen maar in de kaart spelen.

FleXos

FleXos, een bedrijf actief in de internetsector, biedt allerlei diensten aan, zoals het opzetten van informaticanetwerken, en verkoopt de hardware die nodig is om een informaticaoplossing te installeren in een bedrijf. Maar FleXos trekt vooral onze aandacht vanwege zijn technologie op het vlak van internetbeveiliging. Het concept Security-as-a-Service (SaaS) van FleXos is de enige technologie die web 2.0 kan beschermen door in realtime de weergegeven pagina’s te scannen, in tegenstelling tot oudere technologieën, die gebaseerd zijn op lijsten van sites.

De technologie heeft al een groot aantal bedrijven kunnen bekoren. Er rijzen vaak twijfels over veiligheid op het internet, waardoor het concept van FleXos volgens ons een mooie toekomst te wachten staat. En ook al blijft België de voorkeurmarkt van FleXos, toch heeft het bedrijf ook al voet aan de grond gezet in Algiers, wat de eerste stap kan zijn naar een verdere expansie op het Afrikaanse continent, waar het wil uitgroeien tot een vooraanstaande speler.

Newtree

Misschien nog iets risicovoller dan de andere aandelen die op de Vrije Markt noteren, is Newtree, een bedrijf dat het product chocolade een heel nieuwe dimensie geeft. Niettemin kan dit bedrijf ons bekoren door de kwaliteit en de dynamiek van zijn management.

Het bedrijf produceert niet alleen originele en speciale chocolade, waaronder chocolade met chilipeper, chocolade met gemberparfum, enzovoort, maar het beschikt ook over een bijzonder efficiënt verkoopteam. Ondanks een moeilijke economische context is de omzet er in 2008 met 15 % op vooruitgegaan. En in de komende maanden zal die groei zich wellicht doorzetten, aangezien de producten nu ook in de rekken komen te staan van Wal-Mart, de grootste distributeur van de Verenigde Staten.

Ook de financiële situatie van het bedrijf is zeer gezond: het heeft geen schulden bij de bank en meer dan 80 % van de balans bestaat uit eigen vermogen.

PNS

De activiteit van PNS, of personalized nursing services, bestaat uit het aanbieden van verpleegzorg, zowel thuis als in een gespecialiseerd centrum. Het gamma diensten dat wordt aangeboden, is zeer ruim en gaat van palliatieve zorg over het nemen van bloedstalen tot het geven van injecties thuis. PNS heeft twee grote troeven die het bedrijf in onze ogen interessant maken. Enerzijds is er het feit dat het bedrijf actief is in een sector die zal kunnen profiteren van een onvermijdelijke evolutie in onze maatschappij, zijnde de vergrijzing van de bevolking en de steeds langere levensverwachting. De thuiszorgdiensten zullen daardoor ongetwijfeld alsmaar meer succes kennen. De tweede troef schuilt in de recentste resultaten van de groep, die duidelijk aantonen dat het bedrijf in de lift zit. In 2008 is de omzet van het bedrijf gestegen van 1 miljoen EUR naar 3,341 miljoen EUR op jaarbasis. Diverse indexeringen en ongewijzigde terugbetalingen van het RIZIV hebben een beetje gewogen op het eindresultaat van het bedrijf, maar de groep blijft groeien en verwacht dat haar activiteiten dit jaar opnieuw met meer dan 10 % zullen stijgen.

Reibel

Reibel is een redelijk complex bedrijf met twee gezichten. Zijn historische activiteit is die van een logistiek bedrijf dat gebruikmaakt van alle huidige transportmiddelen om goederen op hun bestemming te krijgen en dat vooral in de sector van de humanitaire hulpverlening. Onlangs heeft die activiteit een tweede jeugd gevonden dankzij een belangrijk contract dat het bedrijf met de Verenigde Naties kon afsluiten. Wat ons echter vooral aantrekt in Reibel, is zijn divisie Belpower. Die is gespecialiseerd in de productie en exploitatie van zonne-energie en is dus actief in een echte groeisector. In dat activiteitendomein is de vraag groter dan het aanbod, wat de concurrentieproblematiek verwaarloosbaar maakt en Reibel in staat stelt aantrekkelijke winstmarges te realiseren. De afgelopen twee jaar waren gekenmerkt door zware investeringen, vooral door het opstarten van de activiteit van Belpower. Dat woog zwaar door op de resultaten van 2007 en ook, zij het in mindere mate, op die van 2008. In 2009 zullen de resultaten echter opnieuw het potentieel van deze activiteit van de toekomst weerspiegelen.

Door Karine Huet

De Vrije Markt is een wat merkwaardige beursmarkt, waar u best niet op goed geluk al uw spaargeld parkeert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content