EEN VLAAMSE TROJKA

“In plaats van ons de kaas van de boterham te laten eten door buitenlanders, kunnen we de zaak beter zelf in handen nemen,” zegt Patrick Verjans van het nieuwe Buy Out Fund. Samen met twee ex-collega’s van de Generale BankKarel Gielen en Geert Vanderstappen – leidt deze vlotte zakenbankier het begin april opgerichte investeringsfonds, gespecialiseerd in management buy-outs (MBO) – een Vlaamse primeur (zie ook blz. 24).

Het initiatief komt van de Gimv, Mercator & Noordstar en enkele andere particuliere en institutionele beleggers. Samen leggen zij 1,5 miljard frank op tafel om het voortbestaan en de groei van stevige kmo’s te verzekeren. Hierbij zal het Buy Out Fund samen met het management – dat vaak wel over de kennis, maar niet over de nodige financiële middelen beschikt – een meerderheid van de aandelen verwerven en op termijn een beursgang voorbereiden. De participaties worden beperkt tot maximum 500 miljoen frank. Het fonds streeft een algemeen rendement van 20% na.

Na zijn studies rechten geeft Verjans (38 j.) twee jaar lang praktische oefeningen in het fiscaal handelsrecht als assistent van VUB-prof André Spruyt. In 1987 stapt hij over naar het International Bureau of Fiscal Documentation in Amsterdam. Tien jaar geleden werft de Generale Bank hem aan om het multidisciplinair team van corporate investment banking te versterken. Vanaf 1992 staat Verjans aan het hoofd van de bedrijfskredieten, regio Kempen. In zijn vrije tijd is hij – al dertig jaar lang – een hevig supporter van Anderlecht.

Zijn partner Gielen (44 j.) is al een ancien in het vak. Na zijn licentie handels- en financiële wetenschappen in Diepenbeek start deze Limburger onmiddellijk zijn carrière bij de Generale Bank. Hij doorzwemt er gedurende de afgelopen 22,5 jaar zowat alle watertjes. Zijn specialiteit is vermogensbeheer. Maar als voormalig directeur private and corporate banking voor de regio Noordwesten kent Gielen ook de markt van de bedrijven goed. Zo is hij onder meer actief betrokken bij de verkoop van het IJsboerke aan de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM) en de privatisering van de Limburgse Participatiemaatschappij (LPM). Fietsen en joggen zijn zijn favoriete hobby’s … om fit te blijven.

Ten slotte vervolledigt Geert Vanderstappen (37 j.) het triumviraat van het Buy Out Fund. Deze ingenieur elektronica met een postgraduaat bedrijfskunde aan de KU Leuven, begint zijn loopbaan in 1988 ook bij de Generale Bank. Tussen 1990 en 1993 begeleidt hij bedrijven bij MBO’s en LBO’s ( leveraged buy out). De jongste zes jaar coördineert Vanderstappen de financiële afdeling van Spector, waar hij ook een eigen informaticadienst mee uitbouwt. Als fervente kok moet hij voor de nodige bindmiddelen in het trio zorgen. Vanderstappen: “Wij vullen elkaar mooi aan. Ik ben eerder een technische man, terwijl mijn twee collega’s een zeer goede kijk hebben op de Vlaamse markt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content