EEN TRILLER
De grootste industriële spin-off van de KU-Leuven groeide uit tot dé autoriteit in trillings- en geluidsonderzoek. LMS blijft alsmaar groeien met 20 % per jaar.
Leuven Measurement Systems (LMS) werd in stilte het schoolvoorbeeld van wat Vlaanderen vermag, wanneer het zijn technologie industrieel aan de man weet te brengen. Het voert niet alleen onderzoek uit op het gebied van akoestiek, structuurdynamica en vermoeiing, maar levert er ook de soft- en hardware voor. Dat laatste is vrij recent, omdat LMS International vorig jaar het Duitse Skalar Computer opkocht, nu LMS Computer genaamd. Daarmee kreeg de Leuvense groep voet aan de grond op de markt van de mobiele gegevensverwerking en op de apparatuurmarkt. Skalar stond ook sterk in de Duitse auto-industrie, al heeft LMS in die branche geen introducties nodig.
Naar eigen zeggen zijn er geen vijf autoconstructeurs ter wereld die niet met LMS samenwerken. Het bedrijf, 16 jaar geleden gestart, is wereldwijd marktleider in de hele wegtransportsector, alsook in lucht- en ruimtevaart. Omdat het bedrijf geen consolideringsplicht voor de hele groep heeft, blijkt zijn sterkte niet meteen uit cijfers in ranglijsten. De hele LMS-groep, met hoofdkwartier in Leuven en filialen in Frankrijk, Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Japan (sinds ’94) en nu ook Korea, haalde in ’95 zo’n 1,55 miljard frank geconsolideerde omzet. In 1992 was dat nog 1 miljard frank. Het personeelsbestand groeide van 100 man in ’89, naar 170 in ’92 en 240 in ’95. En daar blijft het niet bij. Tussen medio ’95 en eind ’96 komen er in Leuven een dozijn plaatsen bij en wereldwijd een vijftigtal.
Technologisch en strategisch zit er ook schot in LMS. “Onze basisprodukten waren voor een paar jaar gloednieuwe softwaretechnologieën, die zowat 85 % van onze omzet vormden. Nominaal blijft die activiteit nu en in de nabije toekomst groeien met 10 à 15 % per jaar, maar de drie nieuwste takken zullen met 25 à 35 % groeien,” legt marketingman Peter Dercon uit. Die nieuwe groeipolen liggen in het verlengde van de basiskennis van het bedrijf. Het zijn de vroegere Skalar-apparaten, de labo-uitrusting voor vermoeiingssimulatie en de vibro-akoestische software van volle dochter NIT, eveneens uit Haasrode. Die nieuwkomers leveren inmiddels al een derde van de omzet en tegen ’97 wellicht de helft.
Het spreekt vanzelf waarom LMS in Haasrode bij Leuven gevestigd is, maar daarom rekruteert het zijn hooggeschoolde personeel (zowat voor de helft burgerlijk ingenieurs) zeker niet uitsluitend op de campussen in en rond de universiteitsstad.
“LMS exporteert 96 % van zijn omzet,” aldus voorzitter en gedelegeerd bestuurder Urbain Van Deurzen. “Wij voelen ons zeer mobiel in Leuven. We vinden er veel competente mensen. Ons bedrijf kent de sterkste injecties van hoogvliegers uit de universiteit. Dat zijn daarom geen technische bollebozen, maar vooral polyvalente jongeren die wat intrapreneur zijn.”
LEUVEN MEASUREMENT SYSTEMS 96 % van omzet komt uit export.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier