EEN TEGEN ALLEN

In de lente van volgend jaar opent Cora zijn zevende hypermarkt in België. Tegen de wil van zowat alle Brusselse lobbygroepen.

Naast de Brusselse Ring, aan de afrit ULB/Erasmus, bouwt de Groep Louis Delhaize onverstoorbaar voort aan een nieuwe hypermarkt Cora. De zevende in België, en de tweede in het Brussels gewest. De totale bebouwde oppervlakte bedraagt 80.000 m². Het complex heeft, naast de hypermarkt, ook een winkelgalerij van 3000 m², een restaurant, een minigolf, en een parking met 2400 plaatsen. Louis Delhaize investeert twee miljard frank in het project, de opening is gepland voor de lente van volgend jaar.

Geen enkel dossier bleek de voorbije zes jaren ingewikkelder in de toch al erg ingewikkelde Brusselse stedenbouwkundige wetgeving. Om de haverklap werden de bouwwerken stilgelegd. De jongste stop dateert van half september. Gewestelijk stedenbouwminister Hervé Hasquin ( PRL) zette de werf stil, omdat de oppervlakte van de winkelgalerij niet zou overeenstemmen met de ingediende plannen. “Niets aan de hand,” vond Groep Louis Delhaize. Maar vandaag liggen de werken nog steeds stil, ondanks een (zoveelste) procedure van Cora bij de Rechtbank van Eerste Aanleg van Brussel.

Louis Delhaize weigert systematisch commentaar op het dossier-Cora. Tegen de bouw zijn een tiental rechtszaken hangende, van zowat alle Brusselse lobbygroepen. Drie wijkverenigingen, de Brusselse Raad voor het Leefmilieu ( Bral), het NCMV van het Brussels gewest, de Kamer voor Handel en Nijverheid van Brussel, en nog een rits lokale middenstandsorganisaties, spraken zich unaniem uit tegen Cora. De rechtszaken betreffen de mogelijke overtreding van het milieuattest, de stedenbouwkundige en de milieuvergunning, en de socio-economische vergunning.

Volgens het NCMV betekent een nieuw centrum van de grootdistributie een toename van faillissementen in de kleinhandel. “De inplanting van Cora zal meer arbeidsplaatsen vernietigen dan ze er creëert”, waarschuwt Nancy Van Espen, woordvoerder van het NCMV in het Brussels gewest. Want die Cora zal enkel leiden tot een verschuiving van de koopkracht. “Concreet voorziet Cora een omzetcijfer van 2,5 miljard op jaarbasis. Dat komt neer op een tewerkstelling van 187 personeelsleden. Hetzelfde omzetcijfer in de kleinhandel zou 275 arbeidsplaatsen, of bijna de helft meer creëren”. De Anderlechtse middenstanders gaan nog verder : zij vrezen door een dalende omzet bij de kleinhandel voor 525 nieuwe werklozen.

NANCY VAN ESPEN (NCMV BRUSSELS GEWEST) De inplanting van Cora in Anderlecht zal meer arbeidsplaatsen vernietigen, dan ze er creëert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content