Een stand van zaken(5)

In september 2008 brak de grootste financiële crisis van de naoorlogse geschiedenis uit. Slechte Amerikaanse kredieten hadden de hele banksector besmet. Na het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers vertrouwden de banken elkaar niet meer, en kwamen overal ter wereld financiële instellingen in moeilijkheden. In België kapseisde Fortis in september 2008, en ook Dexia en KBC moesten een beroep doen op overheidssteun.

Tien jaar na die bewogen periode bekijkt Trends wat veranderd is in de financiële wereld. Zijn er lessen uit de crisis van 2008 getrokken? Zijn de banken nu veiliger? Hebben de staten de bankenreddingen goed aangepakt? Kan het nieuwe Europese kader ervoor zorgen dat de belastingbetaler niet meer moet bijspringen om banken te redden? Wat zijn de macro-economische littekens 10 jaar na de crisis? En als er een nieuwe crisis komt, waar zitten dan zich de grootste risico’s?

Trends brengt wekelijks een analyse en een interview. Deze week analyseren we de werking van het Europese kader om banken te liquideren. De bankenunie is nog altijd niet afgewerkt, waardoor er tegenstellingen tussen een Europese en een nationale aanpak mogelijk blijven. De kans dat de belastingbetaler moet opdraaien voor bankenreddingen is afgenomen maar niet helemaal verdwenen. Als interview presenteren we enkele gesprekjes met ‘de nieuwe generatie bankiers’, zij die de gevolgen van de bankencrisis erfden en nu de verantwoordelijkheid dragen om ervoor te zorgen dat zoiets niet opnieuw gebeurt.

Volgende week: Hoe is het de bad banks in Europa vergaan? Wie heeft geld verdiend aan de toxische portefeuilles?Verscheen eerder in deze reeks:

Deel 1: Analyse: De lessen uit de financiële crisis. Interview met Jozef De Mey, de bestuursvoorzitter Ageas (do 16 augustus).

Deel 2: De blijvende zwakheden van de banksector. Interview met de zakenadvocaat Jean-Pierre Blumberg (do 23 augustus).

Deel 3: Analyse: De aanpak van de bankenreddingen door de nationale staten. Interview met Koen Van Loo, de gedelegeerd bestuurder FPIM (do 30 augustus).

Deel 4: Analyse van de impact op de wereldeconomie, de overheidsfinanciën en het monetair beleid. Interview met de Britse historicus Adam Tooze, auteur van het boek Crashed.

Ë U kunt deze stukken herlezen op Trends.be/crisis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content