Een slecht jaar voor voorspellers
De razendsnelle verspreiding van covid-19 heeft ons compleet verrast. Een van de neveneffecten was dat de meeste voorspellingen voor 2020, waaronder de onze, naar de prullenmand mochten.
In De Wereld in 2020 voorspelden we een wereldwijde groeivertraging, maar niet de grootste economische terugval sinds de Depressie. We vermoedden nog meer spanningen tussen China en de Verenigde Staten over de Chinese export, maar niet over de export van een virus. We keken uit naar maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, maar we hadden geen rekening gehouden met een reductie van 8 procent over het hele jaar, de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog, omdat de pandemie het transport en de industriële activiteit in een wurggreep hield.
Toch hadden we het een paar keer bij het rechte eind over gebeurtenissen voor covid-19 de wereld veroverde. Donald Trump kreeg zoals verwacht een afzettingsprocedure aan de broek, maar werd niet veroordeeld door de Senaat. Keir Starmer, die we hadden aangeduid als “outsider om in de gaten te houden”, werd na de verkiezingsnederlaag van Labour de nieuwe leider van de oppositie in het Britse parlement.
Sommige voorspellingen over de onlinewereld bleven ook goed overeind naarmate mensen en activiteiten zich terugtrokken in de digitale sfeer. We noemden het populaire videogame Fortnite de beste benadering van de virtuele werelden die sciencefiction ons voorhoudt. In het game vond in april een concert van de Amerikaanse hiphopartiest Travis Scott plaats, volgens sommige waarnemers het muzikale live-evenement van dit buitengewone jaar. We merkten ook op dat Amerikaanse politici nu pas beginnen te beseffen hoe populair de Chinese video-app TikTok is bij Amerikaanse tieners. TikTok raakte verwikkeld in een ruzie tussen de grootmachten, wat dan weer aansloot bij onze voorspelling dat na Huawei nog meer Chinese technologiebedrijven betrokken zouden raken bij zulke conflicten.
Futurologen voorspellen graag hoe machines onze banen zullen afsnoepen. Misschien moeten ze zich zorgen maken over hun eigen baan.
Wat meer bescheidenheid
We hebben de bal echter vooral misgeslagen. Om het nog wat pijnlijker te maken, had GPT-2 – een programma met artificiële intelligentie van de start-up Openai – een aantal zaken wel juist. De voorspellingen dat “we veel turbulentie zouden meemaken in de wereldeconomie”, dat er “grote veranderingen in China” op til waren en dat Donald Trump “de verkiezingen zou verliezen” bleken wel telkens een schot in de roos.
Futurologen voorspellen graag hoe machines onze banen zullen afsnoepen. Dat moet dat nog altijd gebeuren. Misschien moeten ze zich vooral zorgen maken om hun eigen baan. Voor ons en andere toekomstkijkers was 2020 een ontnuchterende ervaring. Mag je verwachten dat die in 2021 meer bescheidenheid aan de dag leggen? Ik zou er geen geld op verwedden.
De auteur is eindredacteur van The World in 2021 van The Economist
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier