Een plek onder de zon

Belgen blijven warm lopen voor een investering in buitenlands vastgoed. Daar is de cocktail van scherpe prijzen, fiscale voordelen en zonzekere locaties niet vreemd aan.

We zijn vorige week met acht potentiële klanten naar Spanje gegaan. Daar is het weer nog mooi, terwijl bij ons de dagen korten en het al somberder wordt. Ze hebben alle acht hun handtekening gezet.” De ‘thermische schok’ is een belangrijk verkoopargument voor wie zuiderse tweede verblijven aanbiedt, verklaart Olivier Vercruysse van het makelaarskantoor Secundo Immo in Namen.

De Belg investeert graag in baksteen, ook in het buitenland. Vooral Spanje is populair. De verkoop van Spaans vastgoed aan Belgen is op jaarbasis met 20 procent gestegen. Volgens de kwartaalstatistieken van de Spaanse notarissen tekenen de Belgen voor 6 procent van de verkoop van onroerende goederen aan buitenlanders. Dat is bijna evenveel als de Duitsers, maar nog altijd een pak minder dan de Britten (16,7 %) en de Fransen (10,5 %).

Niet alleen het mooie weer, ook de aantrekkelijke prijzen doen Belgische kopers kiezen voor een tweede verblijf in Spanje. Voor 75.000 euro koop je er al een appartement met twee slaapkamers. Maar volgens Olivier Vercruysse stijgen de prijzen snel: “De prijzen in Spanje stijgen gemiddeld met 1,5 procent op jaarbasis, maar in de kustzones loopt dat op tot 10 procent. Sommigen hebben dan ook al spijt dat ze een jaar gewacht hebben.”

Bij Secundo Immo schatten ze het bedrag dat wordt geïnvesteerd in de aankoop van een tweede verblijf op 100.000 tot 250.000 euro. De gemiddelde prijs per vierkante meter draait rond 1547 euro. “Dat prijsniveau trekt een breed en gevarieerd publiek aan”, merkt Steven Theunis van makelaar HIP Estates op. “We verkopen onder meer aan veertigers. Tweeverdieners die hun woning in België al afbetaald hebben.”

De Franse kust

Familieaankopen zitten ook in de lift. Dan gaat het om een investering in ‘genotsvastgoed’, dat in het familiale patrimonium blijft of op middellange termijn kan worden verkocht. Waar vroeger de Belgische kust de norm was voor dat soort investeringen, trekken de kandidaat-kopers nu de grens over, naar Frankrijk.

Het lijkt erop dat de Opaalkust de nieuwe favoriete stek aan de Noordzee geworden is voor veel Belgen. Zij gaan er op zoek naar een prijs-kwaliteitverhouding die ze niet meer vinden tussen De Panne en Het Zoute. De Belgische vastgoedmakelaar Michel Drussart heeft in Hardelot een kantoor geopend. Hij brengt er op dit ogenblik een twintigtal panden op de markt waarvan de prijs schommelt tussen 200.000 (appartement met 1 slaapkamer aan het strand) en 1 miljoen euro (villa met zwembad vlak bij het golfterrein). Een van die villa’s heeft een bewoonbare oppervlakte van 360 vierkante meter en strekt zich uit over vier bouwlagen met zicht op zee. Het pand met zicht op zee beschikt over elf slaapkamers en drie badkamers. Dat alles is te koop voor 840.000 euro, kosten niet inbegrepen. Dat is de prijs voor een mooi appartement in eerste lijn in Het Zoute.

Ook de projectontwikkelaars hebben begrepen dat de Belgen de Noord-Franse kust wel weten te appreciëren. In Wimereux ontwikkelt de Gentse promotor Vanhaerents op La Point aux Oies een luxewooncomplex met appartementen met terras en zicht op zee en het golfterrein. Iets verderop, in Equihen-Plage, ontwikkelt zijn concurrent Holiday Suites (Jochen Debucquoy, Oostende) het wooncomplex Le Domaine Sauvage. Op La Touques (Deauville) tracht Pierre & Vacances Belgische investeerders en vakantiegangers te lokken met een nieuwe vijfsterrenresidentie inclusief jachthaven.

Telkens hanteren ze hetzelfde verkoopargument: een appartement met zicht op zee en op twee uur afstand van Brussel voor minder dan 200.000 euro, alles inbegrepen. Dan spreken we nog niet van het fiscale voordeel van het Plan Littoral, waarmee de Franse regering het verouderende en achterhaalde toeristische aanbod wil opkrikken.

Belastingparadijs

Frankrijk is overigens niet het enige land dat fiscale troeven uitspeelt. Naast de bekende belastingparadijzen, zoals Florida of de historische Britse kolonies, hengelen sinds kort ook andere landen, zoals Portugal, Marokko en Mauritius, naar investeringen van de relatief gegoede Belgische medioren.

Een voorbeeld is het project Mar- guery Exclusive Villas van de Franse ontwikkelaar MJ Développement. Het omvat 27 luxevilla’s en een privézwembad dat uitgeeft op een lagune voor prijzen vanaf 495.000 euro, kosten en lasten niet inbegrepen. De koper krijgt het statuut van Mauritiaans ingezetene aangeboden. De presentatiebrochure legt ook de nadruk op de mogelijkheid huuropbrengsten te innen die in België vrijgesteld zijn van belastingen. Ook andere fiscale voordelen zoals de afwezigheid van een grondbelasting en een belasting op de meerwaarde bij wederverkoop komen aan bod in de brochure.

In Marokko heeft het Plan Azur van koning Mohammed VI ervoor gezorgd dat het aantal woonprojecten in de kuststreek en de omgeving van Marrakesh toegenomen is. Maar een mededeling zoals die van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken — ook al werd ze al snel weer afgezwakt — over een verhoogde terroristische dreiging in Marokko keldert meteen de lokale toerismesector en het vertrouwen van de buitenlandse investeerders. De jongste weken werden de Franse operators bedolven onder de annuleringen.

PHILIPPE COULÉE

Niet alleen het mooie weer, ook de aantrekkelijke prijzen doen Belgische kopers kiezen voor een tweede verblijf in Spanje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content