EEN PLAATS ONDER DE ZON
Iedereen weet dat zonnecellen worden gebruikt in rekenmachines en horloges. Het toepassingsgebied is evenwel veel ruimer : Solar Technics uit Rumbeke introduceert zonnecellen in verkeerssignalisatie.
Alternatieve energie is geen vies woord bij Solar Technics. Het Rumbeekse bedrijf heeft niet alleen elektrische voertuigen van alle slag in zijn toonzaal, maar ook een cel die de mogelijkheden onderzoekt van fotovoltaïsche toepassingen, die alle elektrisch aangedreven toestellen met zonne-energie moeten laten werken. Voor de elektrische voertuigen prospecteert Solar Technics vooral bij plaatselijke overheden, maar de zonne-energietoepassingen van 12 en 24 volt moeten een grotere markt kunnen aanspreken.
Momenteel genereert de verkoop van fotovoltaïsche toepassingen ongeveer 90 % van de totaalomzet van het viermansbedrijfje, dat de verdeling voor de Benelux doet van de zonne-energieproducten van British Petrol (BP). De fotocellen worden gebruikt bij waarschuwingslichten in de maritieme sector en in parkeerautomaten onder meer in Deinze en Roeselare. Technisch medewerker Dominiek Vandamme : “We verkopen via het Algemeen Bestuur voor Ontwikkelingssamenwerking (Abos) ook aan projecten in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Zonnecellen zijn ideaal om stroom te geven aan dispensaria, koelkasten of waterpompen in de brousse. Daarnaast kunnen ze ook dienen als stroomaandrijving voor motorhomes, caravans of zelfs buitenverblijven : plaatsen waar je niet voortdurend elektrische energie vandoen hebt.”
De nieuwste toepassing vindt de Solar-zonnecel in verkeerssignalisatie. Vandamme : “Lichten die voor werken waarschuwen, mogen niet uitvallen. Doen ze dat wel, dan is de aannemer verantwoordelijk. Met verkeerssignalisatie op zonne-energie hoeven de batterijen niet voortdurend opgeladen te worden. Eén uur licht per dag houdt het toestel bijna twee etmalen aan het werk.” Solar Technics boorde eerst de Belgische markt van aannemers, bouwbedrijven, spoorwegen, waterwerken en containerbedrijven aan. Intussen is de prospectie-activiteit uitgebreid naar Nederland en Luxemburg.
De omzet is inmiddels opgelopen tot 10 miljoen, maar de West-Vlaamse kmo rekent op een verdubbeling op korte termijn. “We zijn nog maar een paar jaar in de markt met zonneceltoepassingen,” zegt Vandamme. “Het is een nieuwe markt, waarvoor je het pad nog moet effenen. Je moet mensen heropvoeden, enorm veel werkuren en reclamegelden investeren om potentiële klanten ervan te overtuigen dat hernieuwbare energie niet tot rampen leidt.”
Binnenkort krijgen bedrijven als Solar Technics mogelijk wel een helpende hand van de overheid aangereikt. De intercommunales onderzoeken of er in de toekomst een deel van de investering kan worden terugbetaald aan al wie in zonnepanelen investeert. “In Duitse steden kunnen eigenaars van een zonnecellensysteem hun teveel aan energie naar de centrales terugstorten, in ruil voor een compensatie op de elektriciteitsrekening. Voor België is een gelijkaardig systeem in de maak.” Toch zou dat de markt niet doen ontploffen, weet Vandamme. “Het is geen miljardenmarkt,” geeft hij toe. “Zonne-energie zal altijd een aanvulling blijven, het kan andere energiesoorten nooit volledig vervangen.”
DOMINIEK VANDAMME (SOLAR TECHNICS) Alle elektrische aangedreven toestellen moeten ook op zonne-energie kunnen werken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier