Een pijl voor de vrede

Op deze aarde werden al zoveel verdragen ondertekend met een Parker, dat het ‘merk met de pijl’ eigenlijk een pluim voor de vrede verdient.

TEKST : SERGE VANMAERCKE

Niet alleen de hel is met goede voornemens geplaveid. Kijk maar naar Parker. Het merk voor schrijfgerei zag in 1892 het daglicht in de Verenigde Staten en werd 4 jaar geleden opgekocht door Gillette. “En nu komt Parker op de proppen met een lovend initiatief”, vertelt Lord Attenborough, ambassadeur van Unicef en tevens woordvoerder van het hele project. “Bedoeling is dat Parker geld inzamelt voor de minst bedeelden. Concreet betekent dit dat we 250.000 £ willen inzamelen en daarmee een scholingsprogramma opstarten voor duizenden kinderen in landen als Mali, India of Ruanda.”

Het initiatief

kreeg de naam The Parker Words of Inspiration Appeal, en nodigt een aantal grote wereldnamen uit om een handgeschreven tekst te schrijven. Luciano Pavarotti, Gianni Versace, Bill Gates, Elisabeth Taylor, Johannes Paulus II, Tom Cruise, Jane Fonda, David Bowie, Bill Clinton, Yasser Arafat, en andere grootheden zullen hun inspiratie door de inkt van een Parker laten vloeien. Het is de bekende boekenbinder Gavin Rookledge die de bloemlezing zal bundelen tot een nog kunstiger geheel.

Madonna, Nelson Mandela, Lady Di en Steven Spielberg hebben hun medewerking al toegezegd. In zijn inleiding haalt Lord Attenborough een zin aan van Mahatma Gandhi : “Ik heb nooit kunnen begrijpen hoe mensen zich vereerd kunnen voelen met het vernederen van anderen.” Ook in België werden enkele VIP’s aangesproken, met name Hugo Claus, Jean-Luc Dehaene, Eddy Merckx, Jean-Claude Van Damme, de vorstinnen Paola en Fabiola en de filmmakers Jaco Van Dormael en baron Stijn Coninx. Iedereen wordt geacht zijn verhaal met een Parker neer te pennen. Maar niet met eender welke Parker : de manuscripten worden met specifieke exemplaren geschreven die afkomstig zijn uit de beperkte, volledig met de hand vervaardigde uitgave van Snake Pens : een reeks zilveren of gouden Parkers, die versierd zijn met smaragd en een slang als motief hebben. Geen nieuw motief, want al van bij het ontstaan van de pen, in 1906, stond de slang erop. En voor de geïnteresseerden : na de tournee van acht maanden gaan deze Parkers onder de hamer in een grote veilingzaal in New York. De uitgave bestaat uit 250 gouden en 5000 zilveren exemplaren. Het aantal voorbehouden aan België 5 gouden (385.000 fr) en 25 zilveren (80.000 fr) bleek al meteen ontoereikend, gezien het werkelijk om een collector’s items gaat.

Pony Eager

zet een streep onder zijn carrière. Zijn accent van Newhaven (Engeland – Europese zetel van Parker) klinkt al even mooi als zijn vul- en balpennen schrijven. Hij was 14 toen hij in de fabriek ging werken. Vandaag de dag zorgen zo’n 950 werknemers er gedurende 24 uur op 24 voor dat er wekelijks niet minder dan 700.000 stuks de deur uitgaan. Maar Pony zegt ‘zijn’ fabriek geen vaarwel. Met veel enthousiasme staat hij nu in voor de rondleidingen. En die zijn boeiend. Te meer omdat het verhaal van een eenvoudige werknemer met een hart voor zijn job zoveel interessanter kan zijn dan dat van een geroutineerde directeur marketing. Want ook al bedoelen deze laatsten het natuurlijk goed, hun verhaal ‘vult’ niet echt.

Als er vandaag nog een product bestaat waar je je met hart en ziel aan kunt hechten, dan is het wel een mooie pennenhouder. Die koester je. Het is bovendien met behulp van dit instrument dat er grootse plannen gesmeed en vereeuwigd werden. Meer nog : de allergrootsten der aarde hebben een Parker tussen hun vingers gehad. Giacomo Puccini schreef La Bohème met een Parker die hij in 1896 ontving. En eind van vorige eeuw werd Sherlock Holmes door Arthur Conan Doyle met een Parker tot leven gewekt. Of neem Pygmalion van George Bernard Shaw. Ook hij schreef zijn oeuvre de musical My Fair Lady is hierop gebaseerd met een Parker neer.

Het was

een onderwijzer uit Janesville (Wisconsin) die het merk in het leven riep. Om de eindjes aan elkaar te knopen, verkocht hij, George Safford Parker, aan zijn leerlingen balpennen.

In 1903 verlaten de eerste Parkers hun geboorteland, richting Scandinavië. Dik 20 jaar later gaat er in Europa, meer bepaald in Newhaven, een fabriek open. In 1933 tekent de New Yorkse kunstenaar Joseph Platt de befaamde pijl, die ook nu nog het beeld van de merknaam Parker is. In 1968 wordt er een speciale uitgave van 250 pennen op de markt gebracht. Ze bevatten stukjes van de raket Atlas waarmee John Glenn op 20 februari 1962 naar de ruimte vloog.

Maar over Parker kunnen wel duizenden anekdotes verteld worden. Feit is dat de ondertekening van vredesverdragen en akkoorden voor kernwapenvermindering een echte pluim voor de naam van het bedrijf zijn. Het was namelijk met een Parker dat de Tweede Wereldoorlog officieel beëindigd werd. En die van Vietnam.

George Safford Parker ontwierp een merk van pennen dat wereldwijd bekend werd.

De Duofold, een van de Parker-successen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content