‘Een piano stemmen is hard werken’

© Debby Termonia

Achter de grote toonzaal met vleugelpiano’s is pianostemmer Dorine De Keyser aan het werk in haar atelier. Uiterst geconcentreerd manipuleert ze met subtiele bewegingen van een grote stemsleutel de snaren van een zwarte buffetpiano. Ondertussen slaat ze krachtig een toets aan en probeert ze kleine klanknuances te onderscheiden. “Een piano stemmen is geen bandwerk”, zegt ze. “Het is veel meer dan wat snaren perfect op spanning brengen. Ik probeer ook de kwaliteit en de klankkleur van het instrument te benadrukken, zodat het voor iedereen een plezier wordt om erop te spelen.”

Dorine De Keyser studeerde dwarsfluit en piano aan het Lemmensinstituut. Nu vult ze haar dagen met opdrachten als fluitiste en het stemmen van piano’s. “Ik heb ook lesgegeven in het dagonderwijs, maar dat was niets voor mij. Toen ik hoorde dat ze in deze winkel pianostemmers zochten, besloot ik mijn kans te wagen. Het is niet zo gemakkelijk als veel mensen denken. Een piano stemmen is dankzij de moderne technologie relatief eenvoudig. Ervoor zorgen dat het instrument gestemd blijft, is een ander paar mouwen. De ouderdom, de kwaliteit van de materialen, de ruimte waarin de piano staat hebben allemaal een invloed op het instrument. Het is aan de stemmer om daarop in te spelen. En dat is hard werken.” Met het muzikale schooljaar voor de deur heeft ze een drukke periode door de boeg. “Wie bij ons een piano koopt of huurt, krijgt de raad die om de zes maanden te laten stemmen. Vooral voor beginners is het erg belangrijk dat hun instrument goed afgesteld staat. Dat maakt het eenvoudiger om de noten te herkennen.”

Een piano stemmen is relatief eenvoudig. Ervoor zorgen dat het instrument gestemd blijft, is een ander paar mouwen

Moet je iets speciaals doen wanneer de pianostemmer langskomt? “Niet echt”, zegt De Keyser. “Of toch: plan alle lawaaierige klussen zoals grasmaaien, koken, stofzuigen of kaders ophangen op een ander moment in. Mijn oren zullen je dankbaar zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content