Een passende afbeelding zoeken

GazoPa is een nieuwe zoekmachine die gespecialiseerd is in ‘similar images’. Hiermee zoekt u naar gelijkaardige afbeeldingen op basis van uw eigen aangebrachte foto. De moeite waard?

We zijn allemaal al wel eens op zoek naar een afbeelding op internet. Bijvoorbeeld voor een PowerPoint-presentatie of voor een spreekbeurt van de kinderen. Doorgaans grijpen we dan meteen naar Google Afbeeldingen. Sinds kort kunt u daar in de resultatenpagina een heleboel opties laten weergeven. Daarmee kunt u aangeven dat u specifiek op zoek bent naar bijvoorbeeld een gezicht of een tekening. Het is ook mogelijk om de afbeeldingen te filteren op zwart-wit of op een overheersende kleur. Op die manier vindt u dus makkelijker een paarse Porsche of een roze olifant. Ook vrij nieuw is de optie ‘Soortgelijke afbeeldingen vinden’ die u vaak aantreft bij de gevonden plaatjes. Hiermee kunt u sterk gelijkende foto’s opsporen.

Alternatieven voor Google

Tiltomo verzamelt kiekjes van de populaire fotodienst Flickr. Onder de zoekresultaten treft u echter de opties ‘Find similar by Theme’ en ‘Find similar by Color/Texture’ aan. Wij waren verbaasd over de accuraatheid waarmee deze dienst bijvoorbeeld foto’s met een gelijkaardige textuur kan terugvinden. Sinds kort is er ook GazoPa. Deze zoekmachine is eveneens gespecialiseerd in ‘similar images’. Vooral leuk is dat u hier eender welke afbeelding kunt uploaden. Op basis daarvan wordt gezocht naar gelijkende foto’s op internet. GazoPa laat al wel eens een steek vallen, maar toegegeven: bij onze tests vonden we soms verbazend gelijkaardige foto’s terug. Het uploaden van onze eigen pasfoto leidde alvast tot enigszins confronterende resultaten.

Via ‘Options’ (bovenaan de gevonden plaatjes) kunt u instellen dat de zoekmachine zich moet baseren op onder meer de kleur, de vorm of het gezicht. Ook opmerkelijk vonden wij de ‘Draw’-mogelijkheid: die laat u met de muis een snelle schets maken, en dan gaat GazoPa op zoek naar overeenkomstige afbeeldingen. Ten slotte vermelden we nog dat u hier ook gewoon een url kunt ingeven die verwijst naar een online geplaatste foto, en dat er van deze zoekmachine een gratis iPhone-applicatie beschikbaar is. Ter info: GazoPa is niet de enige in zijn soort. Byo Image Search Lab laat u al langer zoeken naar gelijkaardige foto’s op basis van een geüploade afbeelding of een url.

Specifiek voor kleuren

Colr Pickr (krazydad.com/colrpickr/) vinden wij eveneens het vermelden waard. Hier zoekt u via een kleurenpalet overeenkomstige foto’s in de afbeeldingendatabank van Flickr. U kunt echter niet ingeven wát u precies zoekt, zodat u doorgaans nogal abstracte afbeeldingen te zien krijgt. Spectaculairder is Retrievr: hier geeft u op een vlak aan waar u precies welke kleuren wilt. Vervolgens wordt gezocht naar overeenstemmende plaatjes. Blauw bovenaan en wit onderaan leverde ons mooie sneeuwlandschappen op. Zoeken op trefwoord kan hier helaas evenmin. Een gelijkaardige dienst ten slotte is MultiColr Search Lab: hiermee kunt u tot tien gewenste kleuren combineren bij het zoeken naar foto’s.

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content