Een omweg waard

Père et Mère op de Grote Markt in Diksmuide is een gezellige bistro waar de koks de goede Belgische keuken met respect benaderen. Aan het roer staat de 29-jarige Jelle Devisch, die ervaring opdeed in het restaurant de Kromme Watergang. Devisch nam de zaak in mei over van Frans Saint Germain, die Père et Mère aanvankelijk opende voor zijn zoon Tim. Saint Germain is nog altijd dagelijks aanwezig en stuurt Jelle Devisch van op de achtergrond.

Frans Saint Germain is een begrip in culinair West-Vlaanderen. In 1978 openden hij en zijn echtgenote Ria een viswinkel. Later kwam er een traiteur bij, die uitgroeide tot de feestzalen Salons Saint Germain. Nu zijn de salons een bloeiend bedrijf met drie banketzalen, verdeeld over vier panden, waar iedere zondag zo’n 600 mensen aanschuiven voor het buffet à gogo. Tijdens het vermaarde Festival van het Varkentje (“zwientjeskermesse”) staan grote koks als Geert Van Hecke, Franky Vanderhaeghe en Lieven Demeestere mee aan het fornuis. Tim Saint Germain stuurt de salons tegenwoordig, zijn broers Stijn en Bert leiden respectievelijk de traiteurswinkel en de warme bakker in de buurt.

We werden vriendelijk ontvangen door jong personeel. We zagen zowel fietstoeristen als feestelijk opgeklede oudere burgers. We nipten van een glaasje Chileense chardonnay als correcte huiswijn (6 euro) en kregen een hapje met krab en kreeft. Er waren twee voorgerechten: voorbeeldige garnaalkroketten (16 euro) met gefrituurde peterselie en een fris slaatje, en mild gerookte, extra zachte zalm uit Stijns Keukentje, gepresenteerd op toast van de grill (18 euro). We kozen twee machtige hoofdgerechten: in Piedboeuf-bier gestoofde konijnenboutjes naar het recept van Moeder Anna met pruimen en aardappelkroketjes (22 euro) en vol-au-vent in luxe-uitvoering met hoevekip, zwezerik, mousselinesaus en bladerdeeg, vergezeld van eersteklas frieten (24 euro). Om na te genieten, was er een dame blanche van in huis gedraaid smeuïg vanille-ijs, opgediend met gesmolten chocolade en geklopte room (8 euro). In Père et Mère kennen de koks hun vak. Er wordt gekookt met goede producten en de bereidingen en de prijzen zijn een omweg waard.

Père et Mère, restaurant en tearoom

Grote Markt 43

8600 Diksmuide

Tel. 0473/59.00.58

www.pere-et-mere.be

Zondagavond en maandag gesloten

Lunch: 19 euro, driegangenmenu met keuze: 37 euro

Gevarieerde wijnkeuze, ook onder 40 euro

Kader: keurige stadsbistro

Onthaald en bediening: door vriendelijk en ontspannen jong personeel

Keuken: Belgische klassiekers op zijn best

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content